Glyfosaat: EU-landen moeten in oktober stemmen, Europarlement ook vinger in de pap
Dat GroenLinks en Partij voor de Dieren direct na het zomerreces met de motie kwamen, is niet gek. Adema moet namelijk volgende week of de week erop aan de Europese Commissie kenbaar maken wat het standpunt van Nederland is als het aankomt op glyfosaat. Het gewasbeschermingsmiddel moet namelijk weer een toelating krijgen voor de komende jaren en daar moet over beslist worden. Een perfect moment om als controlerende macht het standpunt voor het voetlicht te brengen.
Europese Commissie voor toelating
Het standpunt van de Europese Commissie wijkt af van de Tweede Kamer. Het 'Europees kabinet' komt deze maand met een 'draft regulation for renewal'. De Commissie wil de toelating van glyfosaat verlengen. Waarom? Omdat het 'eigen' instituut, de Europese voedselwaakhond EFSA, in juli een rapport naar buiten bracht waarin wordt geconcludeerd dat er geen 'critical areas of concern' (geen reden voor zorgen) voor de gezondheid van mensen, dieren en het milieu zijn gevonden. Dat betekent dat glyfosaat dus veilig kan worden gebruikt in de landbouw.
Het wetenschappelijk advies is belangrijk voor de Europese Commissie. Maar de commissie gaat niet over één nacht ijs. De Commissie wordt bijgestaan door een comité (Standing Committee on Plant, Animal, Food and Feed) bestaande uit experts vanuit de lidstaten, de SCOPAFF. En daarin wordt gestemd in oktober over de eerder genoemde draft van de Europese Commissie.
Links-rechts
Het besluit is dan aan de gezamenlijke EU-landen, tenzij een deel van het Europarlement aan de bel trekt. 'Dat zal naar verwachting gebeuren, net als bij de vorige besluiten over glyfosaat', laat een woordvoerder van SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen weten. 'Het is zo dat de Europese Commissie iets voorstelt en dat de vertegenwoordigers van de EU-landen erover stemmen (zoals hiervoor beschreven, red). Het Europarlement krijgt dan een paar weken de tijd om formeel te beslissen of ze daar over willen spreken en stemmen. Meestal doen ze dat niet, maar glyfosaat is zo politiek gevoelig dat het waarschijnlijk wel gebeurt. Dan moet er een compromis komen tussen de ministers van EU en het parlement.'
En wat de verhoudingen in het Europees Parlement betreft bleek tijdens de laatste ENVI (parlementscommissie over milieu en gezondheid) dat de verdeling voor/tegen de vernieuwing van goedkeuring eigenlijk neerkomt op links/rechts. 'Fracties EPP, ID, ECR zijn voor, de linkse partijen S&D, Groenen en Left zijn kritisch (zie kader). Hoe de Liberalen (renew) erin staan, durf ik niet in te schatten.'
Kortere verlenging?
Het kan zijn dat er tijdens de stemming al een compromis uitrolt. Een verlenging voor een korte duur van enkele jaren bijvoorbeeld. Totdat bijvoorbeeld bepaalde lopende onderzoeken zijn afgerond. Zoiets zou Adema nog kunnen verkopen aan de Tweede Kamer. De aangenomen motie roept namelijk op om niet te gaan voor een verlenging van 15 jaar, maar meldt niks over een kortere periode. Ook is hij niet verplicht iets met de motie te doen, maar dan wijzen Kamerleden hem wel constant op de aangenomen motie tijdens debatten.
Een woordvoerder van het ministerie van LNV laat weten inhoduelijk niet te kunnen reageren, maar dat er op korte termijn een brief naar de Tweede Kamer wordt gestuurd met het standpunt van de demissionaire regering tijdens de SCOPAFF-vergadering.
SGP
En de eventuele inbreng van de SGP in Europa? De woordvoerder: 'Wat de SGP betreft is het belangrijk voldoende gewasbestrijdingsmiddelen te behouden voor inzet in de landbouw. Er zijn geen goede alternatieven voor glyfosaat. Zeker met deze conclusies van EFSA en ECHA (glyfosaat is niet kankerverwekkend) is het belangrijk dat dit middel inzetbaar blijft in onze landbouw.'
Fracties in het Europarlement
- CDA (EVP)
- ChristenUnie (EVP) & de SGP (ECR)
- D66 & VVD (Renew Europe)
- Forum voor Democratie (voorheen ECR/ID, nu niet-ingeschrevenen)
- GroenLinks & Volt (Groenen/EVA)
- JA21 (ECR)
- Partij voor de Dieren & SP (GUE/NGL)
- PvdA (S&D)
- PVV (ID)
- 50PLUS (EVP)