Oogstmachines kleine gewassen vol goede ideeën‘Kleine’ gewassen kennen ook hun pareltjes. Vaak gefinetuned op specifieke omstandigheden, niet zelden helemaal zelfbouw. Daarom nu eens vier minder bekende machines over het voetlicht.2022-928Oogst
Extra alertheid in bewaarseizoen na hete zomerDe aardappelen zijn dit seizoen onder hoge temperaturen gegroeid en deels ook geoogst. Wat betekent dit voor de bewaring? Akkerwijzer sprak met drie aardappel- en bewaringsdeskundigen. Zit bovenop je partij. En: snel schakelen bij dreigende problemen.2022-914Bewaarproces
Zelf ratten en muizen aanpakken of uitbestedenKnaagdierbeheersing: bijleren of uitbesteden. Volgens Conno de Ruijter is het nu tijd om je erin te verdiepen, want per 1 januari 2023 is een aanvullende opleiding en bedrijfscertificering nodig om ratten en muizen aan te pakken op een agrarisch bedrijf.2022-916Ondernemen
Samenwerking met veehouder sluit kringloopAkkerbouwer Remco Wesdorp en melkveehouder Huibert Groeneveld onderzoeken in de Proeftuin Van Pallandtpolder (ZH) op 70 hectare een ‘meer robuuste vorm van samenwerking’ tussen beide sectoren, op een manier die bijdraagt aan kringlooplandbouw.2022-918Ondernemen
Pas op de plaats voor Sellinger boerenIn de serie ‘Aan de weg' bezoeken we bedrijven langs typische akkerbouwwegen. De akkerbouwers aan de Burgemeester Buiskoolweg in Sellingen (GR) maken een pas op de plaats, als gevolg van de vele bedreigingen die op de sector afkomen.2022-932Ondernemen
Column: Onnatuurlijke functieOnlangs is onze minister van LNV afgetreden, omdat hij zich niet de juiste persoon voelde om leiding te geven aan de opgaven die er liggen. Staghouwer had al heel wat jaren ervaring opgedaan in de provinciale landbouwpolitiek.2022-921Politiek
Column: Gangsta’s ParadiseHet is eind september en ik trek met de rooimachine gele banen in het land. Aardappelen op het zwad leggen, zodat ze met wind en zonne-energie drogen op het land. Dat gaat vanzelf, maar het moet wel gebeuren.2022-95Ondernemen
Column: Pas op de plaatsDrie jaar geleden zijn we in Akkerwijzer begonnen met de rubriek ‘Aan de weg’. In deze serie vertellen akkerbouwers over de ontwikkelingen op hun bedrijf en in hun omgeving. Het is een serie waarin telers vertellen over wat hen bezighoudt.2022-95Ondernemen
Fotoserie: Hoge zetmeelgehaltes, minder kilo’sTegenvallende kilogramopbrengsten, maar wél hoge zetmeelgehaltes en weinig tarra. Dat is de (voorlopige) balans van de zetmeelaardappeloogst. Akkerwijzer nam begin oktober een kijkje in Groningen en Drenthe en zag dat verschillen soms groot zijn.2022-96Zetmeelaardappelen
Nederlands broodgraan is een blijverLokaal wisten bakkers, molenaars en graantelers elkaar al wel te vinden voor een ambachtelijk streekbrood. Maar op grotere schaal overstappen van voergraan naar baktarwe, dat leek voor de Nederlandse akkerbouw lange tijd onhaalbaar.2022-910Tarwe