Agrifirm: meer graan af erf leveren

De coöperatie heeft dit jaar akkerbouwers in Flevoland de keuze gegeven het graan op het eigen erf te storten of het naar de stortlocatie te brengen. Agrifirm Plant had verwacht circa 18.000 ton te moeten laden af erf. ‘Dit is uiteindelijk het dubbele geworden’, zegt adjunct-directeur Vincent Roelofs. ‘’We hebben 70 procent van het graan bij de boerderij afgehaald.’ Daarom heeft Agrifirm Plant besloten dit ook in andere regio’s aan te bieden.
Stortlocaties
Het gaat vooralsnog om Groningen, Friesland, Drenthe, de kop van Overijssel en Flevoland. ‘Als blijkt dat veel telers in deze gebieden hun graan af erf willen leveren, kan een stortlocatie worden gesloten’, zegt Roelofs.
Met de toenemende schaalvergroting in de akkerbouw biedt deze aanpassing voor beide partijen voordeel op. ‘De boer hoeft een man minder in te zetten, omdat hij niet meer iemand naar de stortlocatie hoeft te laten rijden. Het oogsten kan non-stop doorgaan. Voor Agrifirm Plant betekent het dat wij een gereguleerde aanvoer van graan hebben.’
In de gebieden waar minder graan wordt geteeld, blijven de stortlocaties vooralsnog gewoon open.
Afbouwen
Agrifirm gaat het aantal graanpanden en vestigingen afbouwen en wil gaan werken vanuit vijf distributiecentra. De graaninname op stortlocaties in de regio blijft bestaan. De coöperatie heeft momenteel 60 stortlocaties.
Agrifirm Plant heeft vijftien graanpanden voor opslag. Het plan is om in 2013 en 2014 jaarlijks vijf locaties te sluiten. In 2015 werkt Agrifirm Plant vanuit vijf graanlocaties die over de benodigde faciliteiten beschikken: Burgerveen, Biddinghuizen, Delfzijl, Langeweg en Zeewolde.
Voor extra opslagcapaciteit voor graan werkt Agrifirm Plant samen met Graansloot Kampen, een op- en overslag bedrijf.