Proef met akkerranden en bijen succes

De bufferstroken zijn het resultaat van BIJenBESTUIVING, een netwerk waarin boeren en imkers samenwerken om met name landschappen met veel zaad- en fruitteelt bij-vriendelijker te maken. De bufferstroken bloeien vanaf mei tot diep in de herfst. Het hele seizoen hebben er bijenkasten bij de randen gestaan. Het Louis Bolk Instituut begeleidt het netwerk.
Terugdringen drift
Ondanks jarenlange inspanningen is het nog steeds moeilijk om gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater terug te dringen, aldus het instituut. Voor waterschappen kunnen deze bufferstroken met hoge vegetatie echter bijdragen aan het terugdringen van drift van gewasbeschermingsmiddelen naar watergangen.
Gezondere bijenstand
Volgens het Louis Bolk Instituut leveren de bij-vriendelijke bufferstroken ook aanvullende diensten, zoals een mooier landschap, gezondere bijenstand en een hogere biodiversiteit. Daardoor ontstaat er een groter draagvlak voor deze akkerranden.
Agrarisch natuurbeheer
‘De combinatie van bloeiende akkerranden met communicatie tussen boeren en imkers kan een nieuwe vorm van agrarisch natuurbeheer worden, die gericht is op bestuivende insecten. Dit past met name goed in gebieden zoals de Betuwe’, aldus Boki Luske van het Louis Bolk Instituut.