ASR en AFM: pas op met speculeren grond

‘Kopers worden lekker gemaakt met een verwachte bestemmingswijziging door gemeenten, waardoor boerengrond in waarde zou exploderen’, schetst ASR vandaag in het Financieele Dagblad (FD).
Agrarische bestemming
Zelfs als de nieuwbouw aantrekt, hebben gemeenten volgens de verzekeraar nog genoeg gronden in portefeuille. ‘Als je nu nog moet beginnen met een portefeuille heb je minimaal twintig jaar nodig voor je een fatsoenlijk rendement maakt’, stelt Erik Somsen, directeur landelijk vastgoed van ASR.
Niet logisch
Beleggers krijgen vaak gronden aangeboden die door gemeenten juist voor lange tijd een agrarische bestemming hebben gekregen, zo blijkt uit een rondgang van het FD. Bovendien liggen de kavels opvallend vaak in gebieden waar het aantal inwoners juist daalt. Speculeren op een vlotte wijziging van het bestemmingsplan is dan niet logisch.
Hoge risico's
Beurswaakhond AFM meldde gisteren dat particulieren ‘steeds vaker’ worden benaderd om obligaties met hoge risico’s te kopen. Het geleende geld wordt onder meer belegd in landbouwgrond. Het Grond Obligatie Fonds I is naar eigen zeggen de enige Nederlandse aanbieder van deze constructie. Het fonds, dat het geleende geld al na 5 jaar weer terugbetaalt, start zonder enig eigen vermogen. De AFM waarschuwde al eerder voor direct beleggen in grond.
In de jaren 80 beleefde het speculeren op stijgende grondprijzen ook een hausse, aldus Somsen. ‘Het spelletje begint gewoon weer opnieuw.’
Tekst: Financieel Dagblad