CBS: Nederlands water slechtste van EU

De waterschappen herkennen zich in het beeld uit het rapport dat er nog weinig wateren voldoen aan de waterkwaliteitsnormen van de KRW, stelt de Unie van Waterschappen (UvW). De oorzaken van de slechte waterkwaliteit zijn bekend: Nederland is dichtbevolkt, heeft een grote veestapel en een intensieve landbouw met een hoge productie. Dit heeft een negatief effect op de waterkwaliteit. Dit komt onder meer door uitspoeling en afspoeling van meststoffen uit landbouwgrond en door verwaaiing van gewasbeschermingsmiddelen, aldus UvW.
Gewasbeschermingsmiddelen
Om de waterkwaliteit te verbeteren lopen er verschillende landelijke en regionale acties. Op landelijk niveau is de 2e Nota duurzame gewasbescherming van belang, waarin het nieuwe beleid staat voor de aanpak van de problematiek van de gewasbeschermingsmiddelen.
Op regionaal niveau is het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) belangrijk. Het DAW is een initiatief van LTO Nederland om overheden te helpen met het realiseren van de wateropgaven: waterkwaliteit, zoetwatervoorziening, verzilting, wateroverlast en ruimte voor water.
Economisch sterk en duurzaam
Het doel van het DAW is om de nationale en regionale wateropgaven en een economisch sterke en duurzame land- en tuinbouw te realiseren. Het DAW wordt door LTO Nederland samen met de waterschappen en het rijk uitgevoerd om de waterkwaliteit te verbeteren.
De gegevens in het CBS-rapport over de waterkwaliteit zijn ontleend aan een rapportage van de Europese Commissie in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) over de toestand van de Nederlandse oppervlaktewateren. Deze rapportages zijn gebaseerd op meetgegevens van de waterbeheerders.