Veredelaars blij met aanpassing Octrooiwet

Door deze aanpassing wordt de plantenveredeling beschermd tegen octrooihouders, stelt Plantum. De zogeheten beperkte kwekersvrijstelling is volgens de organisatie een goede eerste stap om de praktische plantenveredelaar de noodzakelijke ruimte te geven om de voor de land- en tuinbouw zo belangrijke nieuwe plantenrassen te ontwikkelen. Staatssecretaris Dijksma heeft vervolgstappen aangekondigd.
Beperkte kwekersvrijstelling
De aanpassing aan de Nederlandse Rijksoctrooiwet introduceert een beperkte kwekersvrijstelling die veredelaars de mogelijkheid geeft om ook planten die beschermd zijn door een octrooi te gebruiken voor verdere veredeling. Echter, wanneer de geoctrooieerde eigenschap ook in het nieuwe ras tot uiting komt, zal de veredelaar alsnog een licentie moeten verkrijgen van de octrooihouder om dit ras te mogen verhandelen. In een dergelijke onderhandeling staat de veredelaar heel zwak ten opzichte van de octrooihouder.
Octrooien
Dat is volgens Plantum de belangrijkste reden dat staatssecretaris Dijksma aangegeven heeft door te willen pakken en haar collega’s in Europa wil aansporen om op Europees niveau een volledige kwekersvrijstelling door te voeren, iets dat door Europese regelgeving uit 1998 niet op nationaal niveau georganiseerd kan worden. Ook in andere landen worden octrooien op planten kritisch bekeken. Plantum denkt hierbij onder meer aan de Duitse Bondsdag, die een totaalverbod wil op octrooien op natuurlijke eigenschappen.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Plantum
Beeld: Fenneke Wiepkema