Dijksma komt met alternatief middelenplan

Gelet op de noodzakelijke aanpassingen van de regelgeving en de tijd die dat vergt, zal deze aanpak niet eerder dan voor het teeltseizoen 2015 van kracht zijn, schrijft Dijksma aan de Tweede Kamer. Het alternatief voor het gewasbeschermingsplan wordt door de Europese Commissie ondersteund.
Overleg met stakeholders
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) had in de evaluatie van de Nota duurzame Gewasbescherming in 2012 vastgesteld dat het gewasbeschermingsplan niet functioneert zoals beoogd. Bij het onderzoek naar een alternatief is overleg gevoerd met Agrodis en LTO Nederland als meest betrokken stakeholders.
Gewasbeschermingsmonitor
In een gewasbeschermingsmonitor wordt achteraf het feitelijke verloop van de gewasbeschermingsactiviteiten van de teler in een bepaald jaar vastgelegd. Daarbij wordt aangesloten bij de reeds verplichte registratie van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Ook worden alle andere maatregelen die gedurende het teeltseizoen genomen zijn ter voorkoming of bestrijding van ziekten en plagen bedoeld.
Lastenverlichting
De monitor zal in het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden worden vastgelegd. Uitgangspunt hierbij is vermindering van de administratieve lasten. Om die reden zal de monitor vormvrij zijn. Wel zullen in het Besluit een limitatieve lijst van aspecten worden opgenomen, waaraan in de monitor aandacht besteed moet worden.
Vergroten kennisniveau
Het kennisniveau van geïntegreerde gewasbescherming van telers en adviseurs zal verder worden vergroot. Voor de telers zullen minimaal 2 van de 4 verplichte bijscholingsbijeenkomsten voor het verlengen van het vakbekwaamheidsbewijs het thema geïntegreerde gewasbescherming als onderwerp hebben.
Teeltadviseurs
Dijksma zal een nieuw vakbekwaamheidsbewijs voor adviseurs opnemen in de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Hiertoe zal het bestaande vakbekwaamheidsbewijs 'bedrijfsvoeren' worden uitgebreid met extra bijscholing op het gebied van geïntegreerde gewasbescherming en didactische vaardigheden.

Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: Ministerie van EZ
Beeld: Agrio archief