Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltVollegrondsgroenteFotoserie: Analyse van peen in laboratorium

Fotoserie: Analyse van peen in laboratorium

Het laboratorium NSure onderzoekt sinds dit bewaarseizoen peen op het risico van een aantasting van zwarte vlekken. Aan de hand van de laboratoriumanalyse wordt een partij ingedeeld in de risicocategorieën laag, gemiddeld of hoog. Met de uitslag kan een teler desgewenst anticiperen op de bewaarduur en afzetplanning van de bemonsterde partij. Akkerwijzer nam een kijkje in het laboratorium van NSure om het traject te volgen van monster tot uitslag. Bekijk de foto’s Zie ook deel 1 van deze fotoreportage: Peen testen op zwarte vlekken
De kaartjes met het ingedroogde peensap (gemaakt tijdens de bemonsteringsdagen van Agrifirm Plant) komen binnen in het laboratorium van NSure. Analist Chris Roelofsen haalt met een puncher kleine hapjes uit deze kaartjes…
…en doet deze in buisjes. Deze worden zo snel mogelijk afgesloten om vervuiling van het monster met andere enzymen uit de lucht te voorkomen.
De buisjes worden aangevuld met verschillende mengsels die alle mogelijk storende stoffen in het monster neutraliseren.
Het is belangrijk dat het peensapmonster (het oranje vlekje) zo zuiver mogelijk is om eventuele verstoring door andere enzymen te voorkomen. Daarom worden de monsters meerdere keren gezuiverd: het monster gaat in een buisje, er worden vloeistoffen aan toe
In de centrifuge wordt het RNA gescheiden van het oplosmiddel met de daarin storende stoffen.
En opnieuw voegt Roelofsen een vloeistof toe aan de monsters.
Hij gebruikt hiervoor onder meer ultrazuiver water.
Roelofsen checkt of alles goed is gegaan.
De vloeistof met het zuivere RNA van de peenmonsters verdeelt Roelofsen over een plaatje. Op basis van deze monsters bepaalt hij uiteindelijk of de partijen die bij deze monsters horen risico lopen op zwarte vlekken.
De machine analyseert de stoffen…
en stuurt de meetgegevens naar de computer waar het uitgezet wordt in een grafiek. Na berekening van deze gegevens kan NSure een advies geven over het risico van de bijbehorende partijen. NSure geeft een laag-, gemiddeld- of hoog risico af. Deze uitslag g
De kaartjes met het ingedroogde peensap (gemaakt tijdens de bemonsteringsdagen van Agrifirm Plant) komen binnen in het laboratorium van NSure. Analist Chris Roelofsen haalt met een puncher kleine hapjes uit deze kaartjes…
De kaartjes met het ingedroogde peensap (gemaakt tijdens de bemonsteringsdagen van Agrifirm Plant) komen binnen in het laboratorium van NSure. Analist Chris Roelofsen haalt met een puncher kleine hapjes uit deze kaartjes…
…en doet deze in buisjes. Deze worden zo snel mogelijk afgesloten om vervuiling van het monster met andere enzymen uit de lucht te voorkomen.
…en doet deze in buisjes. Deze worden zo snel mogelijk afgesloten om vervuiling van het monster met andere enzymen uit de lucht te voorkomen.
De buisjes worden aangevuld met verschillende mengsels die alle mogelijk storende stoffen in het monster neutraliseren.
De buisjes worden aangevuld met verschillende mengsels die alle mogelijk storende stoffen in het monster neutraliseren.
Het is belangrijk dat het peensapmonster (het oranje vlekje) zo zuiver mogelijk is om eventuele verstoring door andere enzymen te voorkomen. Daarom worden de monsters meerdere keren gezuiverd: het monster gaat in een buisje, er worden vloeistoffen aan toe
Het is belangrijk dat het peensapmonster (het oranje vlekje) zo zuiver mogelijk is om eventuele verstoring door andere enzymen te voorkomen. Daarom worden de monsters meerdere keren gezuiverd: het monster gaat in een buisje, er worden vloeistoffen aan toegevoegd, het mengsel gaat in de centrifuge. Dit proces herhaalt zich een aantal keren.
In de centrifuge wordt het RNA gescheiden van het oplosmiddel met de daarin storende stoffen.
In de centrifuge wordt het RNA gescheiden van het oplosmiddel met de daarin storende stoffen.
En opnieuw voegt Roelofsen een vloeistof toe aan de monsters.
En opnieuw voegt Roelofsen een vloeistof toe aan de monsters.
Hij gebruikt hiervoor onder meer ultrazuiver water.
Hij gebruikt hiervoor onder meer ultrazuiver water.
Roelofsen checkt of alles goed is gegaan.
Roelofsen checkt of alles goed is gegaan.
De vloeistof met het zuivere RNA van de peenmonsters verdeelt Roelofsen over een plaatje. Op basis van deze monsters bepaalt hij uiteindelijk of de partijen die bij deze monsters horen risico lopen op zwarte vlekken.
De vloeistof met het zuivere RNA van de peenmonsters verdeelt Roelofsen over een plaatje. Op basis van deze monsters bepaalt hij uiteindelijk of de partijen die bij deze monsters horen risico lopen op zwarte vlekken.
De machine analyseert de stoffen…
De machine analyseert de stoffen…
en stuurt de meetgegevens naar de computer waar het uitgezet wordt in een grafiek. Na berekening van deze gegevens kan NSure een advies geven over het risico van de bijbehorende partijen. NSure geeft een laag-, gemiddeld- of hoog risico af. Deze uitslag g
en stuurt de meetgegevens naar de computer waar het uitgezet wordt in een grafiek. Na berekening van deze gegevens kan NSure een advies geven over het risico van de bijbehorende partijen. NSure geeft een laag-, gemiddeld- of hoog risico af. Deze uitslag gaat rechtstreeks naar de teler. ‘Wij geven alleen de uitslag, geen advies’, benadrukt Marco Schreuders van het laboratorium. ‘Wat wij leveren is een handvat. De teler maakt zelf de keuze wat hij met de uitslag en dus de partij doet.’
Foto van Fenneke Wiepkema
Tekst: Fenneke Wiepkema

Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.

Beeld: Fenneke Wiepkema

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top