NAK: pootgoedkeuring €320.000 goedkoper

Volgens directeur Eric Casteleijn van de NAK is één van de uitgangspunten daarbij dat de verschillende onderdelen van de keuring elk kostendekkend moeten zijn. “Nu is het zo dat de NAK behoorlijk verdient aan de pootgoedcertificering, zeker in jaren met een hoge certificering. Op AM-onderzoek daarentegen wordt hooguit quitte gespeeld”, zei hij gisteravond tijdens de eerste telersvergadering in Emmeloord.
Partijkeuring
Bij de partijkeuring daalt het tarief per ton van 4 naar 3 euro. Het bontarief stijgt van 7 naar 16 euro. Voor het digitaal aanvragen van certificaten krijgen telers een korting van 2 euro per opdrachtbon. Deze tariefwijzigingen leveren voor de telers een totale besparing op van 540.000 euro.
Uitzonderingen zijn de certificeringsaanvragen waarvoor geen aparte partijbeoordeling plaatsvindt. “Hier blijft het bontarief € 7,05 euro.” Casteleijn voegde daar aan toe dat het bontarief een starttarief is, waarmee een deel van de keuringskosten wordt gedekt. “Het zijn niet de kosten van een ‘bonnetje’, maar de kosten voor het werk wat er achter zit.”
AM-onderzoek
Bij het AM-onderzoek wordt het minimumtarief van 1,5 hectare opgetrokken naar 3 hectare. De tarieven voor standaard, versneld en spoed stijgen met 2 procent, de prijzen voor uitgesteld en na aardappelteelt stijgen niet. “Voor digitaal aanvragen krijgt u 5 euro korting.”
Alles bij elkaar betekent dit een prijsstijging van 220.000 euro. “Maar hierdoor wordt het AM-onderzoek volledig kostendekkend”, aldus Casteleijn.
Nacontrole
“Ondanks de enorme besparing op de nacontrole kregen we het afgelopen jaar wat klachten over de tarieven van heronderzoek en extra monsters”, zei Casteleijn. Omdat de PCR-toets inmiddels goed kostendekkend is, kan de NAK de tarieven voor heronderzoek verlagen van 245 euro naar 200 euro. De tarieven voor de extra monsters dalen van 180 euro naar 155 euro.
Zitdagen
Voor de zitdagen gaat de NAK een tarief van 50 euro vragen. “Omdat u inmiddels massaal digitaal aangeeft, leek het ons niet onredelijk om voor aangifte op de zitdagen een bedrag in rekening te brengen.”
De tarieven moeten nog worden goedgekeurd door met ministerie van EZ en gaan dan in per 1 mei.