Areaal uien in 2014 stabiel tot lichte groei

De verwachting is niet dat er landelijk veel meer uien geteeld gaan worden dan afgelopen jaar. Wellicht zal er iets minder rood komen en wat meer geel, denkt Jaap Jonker van De Groot en Slot. Frank Druijff van Nickerson-Zwaan durft aan een kleine groei van het areaal te denken. Deze groei vindt met name plaats bij de bestaande telers. “De prijs was afgelopen jaar goed, dan durven telers vaak wel iets meer te zaaien.”
Huidvastheid en hardheid
Het belang van een goede huidvastheid en hardheid is groot, zeggen Druijff en Jonker. “Voor ze op de afzetmarkt zijn, liggen de uien soms wel zes weken in zeecontainers. Daar moet de huid tegen kunnen”, aldus Druijff. Ook Jonker constateert dat akkerbouwers kwaliteit belangrijker gaan vinden. “Je ziet dat de telers weer meer kijken naar de combinatie van opbrengst en kwaliteit.” Maar, benadrukt hij, “het belangrijkste is dat je een exportwaardig product teelt. Uiteindelijk gaat het om het netto-rendement voor de teler en de verwerker.“
Meer vroegere rassen
Een andere verschuiving, zegt Jonker, is dat het areaal vroegere uien toeneemt. Dat beeld was vorig jaar al zichtbaar en dit jaar zet die vervroeging door. De echt late rassen geven een te hoog risico met de oogst. De dagen worden korter en de periode dat het gewas vochtig is, blijft langer naarmate je later in het najaar komt.
Dit speelt met name in Noord-Nederland. “Laat afrijpende gewassen zijn in Groningen, Friesland en de Wieringermeer minder geschikt”, zegt Druijff.
Noorden
Ook Jonker ziet dat in het noorden van het land vooral weer de keuze valt op vroege tot middenvroege rassen die kwaliteit en opbrengst in één noemer hebben: een vroeg ras voor de zwaardere grond, een middenvroeg voor de meeste gronden, zowel voor af land levering als de langere bewaring.
In Flevoland kiezen de telers wederom voor middenvroege zaaiuien, die de combinatie kwaliteit en opbrengst in zich hebben. Noord-Holland kiest ook, net als Groningen, Friesland en Drenthe voor wat vroegere bewaarrassen. Zuid-Holland gaat wat meer richting de middenvroege rassen. In Limburg en Brabant ziet Jonker ook dat daar de bekendste rassen een goede plek vinden in de markt. Dit zijn middenvroege rassen, maar ook wel uien voor vroege teelt.
Lees het uitgebreide artikel in de regiobladen van Agrio die zaterdag 1 februari zijn verschenen