Trend: nieuwe kansen voor akkerbouw

‘Akkerbouwers veranderen van koolhydratenleverancier in eiwitleverancier. Peulvruchten waaronder lupine zijn de basis voor moderne vleesvervangers. En uit tarwe wordt bijvoorbeeld ook seitan gemaakt, een oosterse vleesvervanger. Heel andere en voor de toekomst belangrijke toepassingen.’
Vraaggericht telen
Akkerbouwers kunnen de ontwikkelingen zelf ook ontdekken en volgen. ‘Maar daar moeten ze wel het bedrijf voor af’, zegt Ammerlaan. ‘Ze moeten eigenlijk gaan praten met de eindgebruikers van hun producten. Op die manier weten ze wat die verwachten en kunnen ze veel beter vraaggericht telen. Zelfs bulktelers of misschien wel juist bulktelers zouden met hun afnemers moeten overleggen. Op die manier ben je ook een serieuze partij voor je afnemer.’
Nieuwe coöperaties
De ondernemer hoeft dat niet alleen te doen. Samen is volgens Ammerlaan veel beter. ‘Er ontstaan nieuwe soorten coöperaties. Vroeger werden coöperaties gevormd uit economische motieven. Nu is bijvoorbeeld kennis een belangrijk argument om samen te werken. Zo sta je ook sterker tegenover de afnemer en ben je niet langer een willekeurige grondstoffenleverancier. Of je werkt samen met voedingsproducenten of zelfs met consumenten.’
Andere rol
Ammerlaan vindt Nederland niet te klein voor bulktelers, maar ze denkt dat die rol voor een kleine groep akkerbouwers is weggelegd. ‘Bedrijven groeien, een deel verdwijnt en het andere deel past zich aan. Die zoeken andere manieren om voor de markt te telen.’
Lees het volledige artikel met trendwatcher Anneke Ammerlaan in Akker, die zaterdag 15 februari is verschenen.
Tekst: Hans van der Lee
Beeld: Susan Rexwinkel