Copa: EU moet afspraken vergroening nakomen

In Brussel wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de detailwetgeving met betrekking tot het nieuwe GLB. Een strijdpunt daarbij is de precieze invulling van de vergroening, de nieuwe verplichting waaraan boeren moeten voldoen om een deel van hun toeslagen te krijgen.
Ecologische aandachtsgebieden
Het betreft met name de vraag of en in welke mate in de ecologische aandachtsgebieden agrarische productie plaats kan vinden. Copa en Cogeca wijzen in de brief op de afspraken die daarover zijn gemaakt tussen de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie.
De Europese boeren hebben de vergroening geaccepteerd, maar gaan er dan wel van uit dat de gemaakte afspraken worden nageleefd. Dat betekent onder meer dat de vergroening niet mag leiden tot een lagere agrarische productie.
Geen grond uit productie
De Europese regeringsleiders hebben dat vorig jaar februari duidelijk vastgesteld, benadrukt Copa-voorzitter Albert Jan Maat. Ze bepaalden dat de vergroening zodanig moet worden vormgegeven dat geen grond uit productie wordt genomen en dat onnodige inkomensverliezen voor boeren worden voorkomen. 'Alle wetgeving die tot doel heeft om productie weg te nemen in de ecologische aandachtsgebieden, direct of indirect, is strijdig met het politiek akkoord', concludeert Maat.
De Europese Commissie moet zich volgens hem realiseren dat het vertrouwen tussen de verschillende Europese organen wordt geschaad door te morrelen aan gemaakte afspraken.