Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Topgewas logo
  • Home
  • Gewasdiversiteit
  • Ras & teeltwijze
  • Bodembeheer
  • Gerichte bestrijding
  • Monitoring & evaluatie
TopgewasGewasbeschermingPlaaginsectenFotoserie: Kijkje in de roze keuken van de Steriele Insecten Techniek

Fotoserie: Kijkje in de roze keuken van de Steriele Insecten Techniek

Steriele uienvliegen.
Steriele uienvliegen. Beeld: Ellen Meinen
Met de Steriele Insecten Techniek (SIT) kan de uienvlieg op biologische wijze beheersbaar blijven. Om aan de toenemende vraag te voldoen, opent De Groene Vlieg vrijdag 5 juli een nieuwe productielocatie in Dronten. Akkerwijzer nam er alvast een kijkje.
De poppen van de gekweekte uienvliegen worden door middel van röntgenstralen steriel gemaakt. Het sterilisatieproces duurt circa twee minuten. Om deze vliegen later in het laboratorium weer te kunnen herkennen, worden de poppen roze gemaakt met een kleurs
De roze poppen worden in de poppenkast opgekweekt tot vliegen. In deze kamer is de temperatuur circa 22 graden.
Als de vliegen volwassen zijn, wordt de temperatuur verlaagd. Hierdoor krijgen ze het idee dat ze de winter in gaan. De vliegen zitten zoveel mogelijk tegen de verlichte zijwand aan. Wanneer het licht dooft, vallen de vliegen in een diepe (winter)slaap.
Via een schuine baan rollen de vliegen naar de onderliggende kamer, de zogenoemde aftapkamer, waar het nog maar 2 graden Celsius is.
Hier worden ze afgewogen naar de vraag van de klant, en vervolgens in gaasbakken gelegd.
De gaasbakken met steriele uienvliegen zijn klaar voor transport naar de klant. Deze bakken worden bij het uienperceel geopend. Omdat de buitentemperatuur hoger is, worden de vliegen weer wakker en vliegen ze het perceel in om te paren met niet-steriele (
Gedurende het groeiseizoen worden uienvliegen gevangen in de valgroepen, om de druk te monitoren. Deze witte bekertjes worden wekelijks geleegd en de inhoud wordt onderzocht op de aanwezigheid van vliegen. Hier komt de roze kleur van pas: In het lab kan z
Directeur Jaap Jonker en teamleider Benjamin Visscher van De Groene Vlieg.
De poppen van de gekweekte uienvliegen worden door middel van röntgenstralen steriel gemaakt. Het sterilisatieproces duurt circa twee minuten. Om deze vliegen later in het laboratorium weer te kunnen herkennen, worden de poppen roze gemaakt met een kleurs
De poppen van de gekweekte uienvliegen worden door middel van röntgenstralen steriel gemaakt. Het sterilisatieproces duurt circa twee minuten. Om deze vliegen later in het laboratorium weer te kunnen herkennen, worden de poppen roze gemaakt met een kleurstof.
De roze poppen worden in de poppenkast opgekweekt tot vliegen. In deze kamer is de temperatuur circa 22 graden.
De roze poppen worden in de poppenkast opgekweekt tot vliegen. In deze kamer is de temperatuur circa 22 graden.
Als de vliegen volwassen zijn, wordt de temperatuur verlaagd. Hierdoor krijgen ze het idee dat ze de winter in gaan. De vliegen zitten zoveel mogelijk tegen de verlichte zijwand aan. Wanneer het licht dooft, vallen de vliegen in een diepe (winter)slaap.
Als de vliegen volwassen zijn, wordt de temperatuur verlaagd. Hierdoor krijgen ze het idee dat ze de winter in gaan. De vliegen zitten zoveel mogelijk tegen de verlichte zijwand aan. Wanneer het licht dooft, vallen de vliegen in een diepe (winter)slaap.
Via een schuine baan rollen de vliegen naar de onderliggende kamer, de zogenoemde aftapkamer, waar het nog maar 2 graden Celsius is.
Via een schuine baan rollen de vliegen naar de onderliggende kamer, de zogenoemde aftapkamer, waar het nog maar 2 graden Celsius is.
Hier worden ze afgewogen naar de vraag van de klant, en vervolgens in gaasbakken gelegd.
Hier worden ze afgewogen naar de vraag van de klant, en vervolgens in gaasbakken gelegd.
De gaasbakken met steriele uienvliegen zijn klaar voor transport naar de klant. Deze bakken worden bij het uienperceel geopend. Omdat de buitentemperatuur hoger is, worden de vliegen weer wakker en vliegen ze het perceel in om te paren met niet-steriele (
De gaasbakken met steriele uienvliegen zijn klaar voor transport naar de klant. Deze bakken worden bij het uienperceel geopend. Omdat de buitentemperatuur hoger is, worden de vliegen weer wakker en vliegen ze het perceel in om te paren met niet-steriele (wilde) vliegen. Hier komen dus geen nakomelingen uit voort.
Gedurende het groeiseizoen worden uienvliegen gevangen in de valgroepen, om de druk te monitoren. Deze witte bekertjes worden wekelijks geleegd en de inhoud wordt onderzocht op de aanwezigheid van vliegen. Hier komt de roze kleur van pas: In het lab kan z
Gedurende het groeiseizoen worden uienvliegen gevangen in de valgroepen, om de druk te monitoren. Deze witte bekertjes worden wekelijks geleegd en de inhoud wordt onderzocht op de aanwezigheid van vliegen. Hier komt de roze kleur van pas: In het lab kan zo eenvoudig het aantal steriele en wilde vliegen worden gedetermineerd Beeld: De Groene Vlieg
Directeur Jaap Jonker en teamleider Benjamin Visscher van De Groene Vlieg.
Directeur Jaap Jonker en teamleider Benjamin Visscher van De Groene Vlieg.

Het huidige kweekbedrijf is gevestigd in Nieuwe Tonge (ZH). Hier worden per jaar een miljard steriele uienvliegen opgekweekt en verspreid over het land. Op de nieuwe locatie in Dronten kan straks ruimschoots een dubbele hoeveelheid worden gekweekt. Dat is nodig, want de vraag naar de inzet van SIT groeit gestaag. In Nederland worden nu op circa 16.000 hectare steriele uienvliegen uitgezet, dat is 10 procent meer dan vorig jaar. Hiervan wordt 80 procent ingezet boven de grote rivieren, met name in Flevoland, Groningen en Drenthe. In Zeeland neemt de vraag af, maar die afname gaat gelijk op met de krimp van het areaal uien in deze provincie.

De grootste vraag (80 tot 85 procent) komt vanuit de zaaiuienteelt. In de eerstejaars plantuien en zilveruien zit SIT nu op 15 tot 20 procent. Jaap Jonker, directeur bij De Groene Vlieg, ziet graag dat dat aandeel flink gaat groeien. „Deze uien groeien veel dichter op elkaar. Dus een ideale situatie voor de uienvlieg, maar niet voor de teler.”

Lees ook: De Groene Vlieg schaalt op: Vraag naar steriele uienvliegen neemt toe

5 juli open dag

Wil je de productie van steriele insecten in bekijken? Maak dan vrijdag 5 juli 2024 gebruik van de unieke kans om de nieuwe productielocatie in Dronten te bezoeken. Meer informatie en aanmelden kan via de website van De Groene Vlieg.

Foto van Fenneke Wiepkema
Tekst: Fenneke Wiepkema

Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Biologische landbouw
Over Topgewas
Topgewas brengt nieuwe inzichten op het gebied van een duurzame gewasproductie. Verdeeld over de thema’s gewasdiversiteit, ras & teeltwijze, bodembeheer, gerichte bestrijding en monitoring & evaluatie. Via relevante artikelen en reportages krijgen akkerbouwers praktische handvatten om te werken aan een toekomstbestendige, duurzame teelt. Topgewas werkt samen met partners die elk hun expertise hebben op een deelgebied van Topgewas.
Denktank
BO Akkerbouw logo
Wageningen University & Research logo
Uireka logo
Topgewaspartners
HLB logo
Land & Co logo
Soiltech logo
SmartFarm logo
Farmplus logo
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top