Drempels tussen ruggen tegen erosie

In Vlaanderen valt 49.269 hectare landbouwgrond onder de verplichte maatregelen voor erosiebestrijding, meldt de Belgische nieuwssite Vilt. Ongeveer een vijfde daarvan is 'zeer hoog' erosiegevoelig, de rest 'hoog' erosiegevoelig. De percelen liggen in de Vlaamse Ardennen (Oost-Vlaanderen), Heuvelland (West-Vlaanderen) en de grensstreek tussen Limburg en Vlaams-Brabant.
Teeltverbod
Vanaf 2018 is de aardappelteelt op gronden die te boek staan als zeer hoog erosiegevoelig verboden. Tot die tijd mogen akkerbouwers op deze percelen nog wel aardappelen telen, mits ze vanaf dit teeltseizoen drempels aanleggen tussen de ruggen. Op percelen die zijn aangemerkt als hoog gevoelig voor erosie blijft aardappelteelt mogelijk, maar geldt vanaf 2016 een verplicht gebruik van drempels.
Marc Goeminne van het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) verwacht dat de impact voor telers in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen groot zal zijn. De akkerbouwers hebben tot nu toe niet gewerkt met deze techniek. Ze hebben daarom nog geen machines die dit kunnen aanleggen, aldus Goeminne.
Pionieren met technieken
Twee loonwerkers die met de techniek al hebben gepionierd, zijn technieken ontwikkeld en getest. De ene heeft een systeem met luchtdruk in de pootmachine geïntegreerd, waarbij een klep wordt aangestuurd om een drempeltje grond te vormen. De andere installeerde een mechanisch systeem met drie schoepen achteraan de plantmachine. De drempels in één werkgang aanbrengen bespaart tijd en kosten.