Burgers voor bijen op Oldambtster klei

Het Nederlandse Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft hem benaderd om mee te doen aan het project ‘Bijen voor Burgers’. Doeko hoefde er niet lang over na te denken. Vooral de betrokkenheid van de burger in dit project spreekt hem aan. „Burgers betrekken bij de agrarische biodiversiteit, dat is goed. Het feit dat ze er iets voor over moeten hebben ook.”
Akkerranden, agrarisch natuurbeheer, FAB-randen; het is allemaal niet nieuw voor de familie Van ’t Westeinde. Al zeker tien jaar zijn de akkerbouwers op de zware zeeklei actief bezig met deze vorm van natuurbeheer. Daarnaast was Van ’t Westeinde senior betrokken bij de oprichting van ANOG (Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen).
Typisch Oldambtster bouwplan
De subsidies die destijds in het leven werden geroepen voor de aanleg van bloeiende akkerranden waren aantrekkelijk voor de boeren in het Oldambt. „Wij hebben een typisch Oldambtster bouwplan. De gewassen in deze regio zijn over het geheel niet hoog-salderend. Een goede vergoeding voor de akkerranden maakt het daarom voor ons gebied zeker interessant.”
In de tweede helft van april verwacht hij te gaan zaaien. Niet te vroeg aan de slag, stelt hij. „Het zaad moet na de zaai direct op gang komen.”
Meer onkruid dan in de rest van het perceel
Hij verwacht dat de werkzaamheden rond de akkerranden prima in te passen zijn in zijn bouwplan. „Natuurlijk, we moeten wel die strook klaarleggen, zaaien en maaien.” Ook de aanpak van onkruid in de strook is belangrijk, weet de akkerbouwer inmiddels uit ervaring. „Je kunt wel in het gewas zien waar vorig jaar een akkerrand heeft gestaan. Daar staat nu duidelijk meer onkruid dan in de rest van het perceel.”
Lees het hele interview in de Veldpost die zaterdag 5 april is verschenen