Meer roest in tarwe door klimaatswijziging

De laatste jaren hebben telers al te maken met nieuwe agressieve varianten van roest die in Afrika, het Midden Oosten en Centraal Azië in een aantal gevallen tot 40 procent opbrengstverlies veroorzaakten.
Nieuwe tarwerassen
Met gebruik van eigenschappen van wilde grassen en gerst hopen Britse wetenschappers tot nieuwe tarwerassen te komen, die minder vatbaar zijn voor de schimmelziekte.
Grote genetische diversiteit
Volgens James Brown, voorzitter van het Britse Cereal Pathogen Virulence Survey, blijft gele roest de belangrijkste bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk. ‘Het probleem is moeilijk te controleren, vanwege de grote genetische diversiteit. En op langere termijn kan roest een nog groter risico vormen, als gevolg van klimaatsveranderingen.’
Strategie
Verder stelt hij dat er ook soorten roest te voorschijn komen, die eigenlijk al in de vergetelheid waren geraakt. Volgens Brown is het belangrijk om een duidelijke strategie te ontwikkelen voor het telen van duurzame resistente rassen.