Gronings project 1.000 ha glutenvrije haver

In 2013 werd op 30 hectare haver geteeld. Vandijke Semo BV wil de komende tijd een sprong maken naar 1.000 hectare en benadert daar 150 boeren voor, liefst in Groningen.
Financieel interessant
Voor boeren is de teelt van glutenvrije haver financieel interessant. Het kost weliswaar meer tijd dan reguliere haver, maar de opbrengst ligt 33 tot 43 procent hoger. Per hectare levert dit zo'n 700 tot 800 euro per hectare meeropbrengst op.
De provincie Groningen steunt het project met 10.000 euro.
Coeliakie
Gluten is een eiwit dat bijvoorbeeld voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Mensen die last hebben van coeliakie kunnen niet tegen gluten. Haver is van nature glutenvrij. Maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag en de verwerking tot eindproducten komt het in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Daarom past alleen glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet van een coeliakie-patiënt.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Provincie Groningen
Beeld: Innovatief Platteland