Ontheffing voor vangen ‘Schipholganzen’

De ontheffing is aangevraagd door de Faunabeheereenheid Noord-Holland. Doel is het risico van aanvaringen tussen ganzen en vliegtuigen te verminderen. Dit is nodig, omdat sinds 2005 het aantal ganzen in de 20-kilometerzone rondom Schiphol vertienvoudigd is tot meer dan 50.000 ganzen. De ganzen zijn een bedreiging voor de luchtvaartveiligheid.
Vrijstelling
Voor de vang- en dodingsactie zijn ontheffingen van de verboden van de Flora- en faunawet nodig van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland, en een vrijstelling van de Rijksoverheid voor het gebruik van CO2. Het Rijk heeft de vrijstelling in maart afgegeven.
De grauwe gans mag in de 0-20-kilometerzone worden gevangen en gedood. De kolgans, brandgans, nijlgans, Indische gans en Canadese gans mogen alleen binnen een straal van 10 kilometer rondom Schiphol worden gevangen en gedood. De ontheffing is geldig van 15 mei tot en met 6 juli 2014. Ook in 2013 verleenden de drie provincies toestemming voor de vangacties. In dat jaar zijn er circa 9600 ganzen vergast.
Versneld onderwerken graanstoppels
Het doden van ganzen is onderdeel van een pakket aan maatregelen dat door diverse partijen genomen wordt om het risico van aanvaringen te verminderen. Andere maatregelen zijn onder meer het verbouwen van gewassen die niet aantrekkelijk zijn voor ganzen en het versneld onderploegen van graanstoppels om ganzen te weren. De maatregelen zijn vastgelegd in een convenant dat in april 2012 is getekend door onder meer Schiphol, de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland en LTO Nederland.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Noord-Holland
Beeld: Vogelpagina