Amerikaanse cijfers utopisch voor maïs

De publicatie door de USDA van het WASDE rapport was enerzijds gericht op de oude oogst van 2013/14, maar tevens werd de eerste prognose voor het seizoen 2014/15 gepubliceerd.
Het rapport wordt altijd opgesplitst in de cijfers van de VS en mondiaal. De cijfers van de VS hebben relatief veel gewicht voor het sentiment van de commority’s. Voor tarwe waren de cijfers voor de VS en wereld 2013/14 neutraal, maar de balans voor 2014/15 geeft een mondiale verlaging aan van een tarwe productie die weer onder 700 miljoen ton duikt. De krimpende productie wordt op het conto geschreven van de VS, Australië Canada en Oekraïne. Daar staat wel een positieve oogst van de EU, China en Argentinië tegenover. De lagere mondiale productie wordt volgen s het rapport volledig gecompenseerd door een lager mondiale consumptie. Derhalve zullen de zogenaamde ending stocks voor de campagne 2014/15 weinig veranderen ten opzichte van het huidige seizoen. De krimpende productie van tarwe zal voor het nieuw seizoen de noteringen gevoelig maken en verdere verslechtering van de condities van tarwe in exportterende landen kan als een rode lap voor een stier resulteren.
Meer verrassend waren de maïs cijfers. De cijfers voor de VS 2013/14 geven een toename van de Amerikaanse consumptie en export aan. De stocks in Amerika staan dan ook onder druk. Maar op wereld niveau nemen de stocks voor 2013/14 juist toe met ruim 10 miljoen ton (bijstellig van de productie en lagere consumptie) ten opzichte van de april publicatie. Voor 2014/15 is het rapport bijna utopisch over de mondiale productie die naar een record productie gaat van 979 miljoen ton. Ook de mondiale maïsconsumptie wordt hoger geraamd met 17 miljoen ton, maar de balans helt over naar de hogere productie, derhalve worden de ending stocks maïs 2014/15 ruim hoger.
Voor de sojabonen waren de Amerikaanse cijfers voorspelbaar voor het huidige seizoen. De toenemende crushing productie en export, resulteren in een alsmaar afnemende Amerikaanse voorraad. Voor het seizoen 2014/15 wordt een substantiële toename van de productie verwacht van bijna 300 miljoen ton(!) bonen. De toenemende wereldproductie zal groter zijn dan de structurele stijging van de wereldconsumptie. De ending stocks 2014/15 voor de bonen worden dan ook hoger dan de balans van 2013/14.
Jan Bakker
