'Wisselend exportperspectief telers'

Ook de export naar Rusland en Afrika valt tegen. De prijzen daalden doordat er door het warme winterweer vroeg geplant en gezaaid kon worden. Ook het groeiseizoen verloopt goed, met hoge volumes in Nederland en heel West-Europa. Tegenover dit aanbod staat voor Nederlandse telers een matige buitenlandse vraag, waardoor de prijzen van consumptieaardappelen laag zijn.
Pootgoed
Voor pootgoedtelers ziet 2014 er volgens het kwartaalbericht wel zonnig uit. De pootgoedexport verloopt prima, met een 10 procent hogere export dan vorig seizoen. Dit dankzij een forse plus van de afzet in Zuid-Europa, Turkije en het Midden-Oosten. De hectare-opbrengsten zijn gemiddeld, maar omdat er veel vraag is, zijn de prijzen goed.
Hoge uienprijzen
Het exportvolume voor uien voor het seizoen 2013-2014 lag begin april bijna 10 procent achter op dat van het (record)seizoen ervoor, aldus ING. De nog vrij verhandelbare voorraad was beperkt en de vraag bleef goed, waardoor op het eind van het seizoen hoge prijzen worden genoteerd. Hierdoor komen de gemiddelde uienprijzen voor het tweede achtereenvolgende seizoen ruim boven het langjarige gemiddelde uit.
Derogatie
Nadelig voor akkerbouwers is dat er door de nieuwe derogatieregels voor veehouders minder grond beschikbaar komt, waardoor de huurprijs van land omhoog zal gaan.

Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: ING
Beeld: Susan Rexwinkel