Ruim 600 akkerranden in Hoeksche Waard

Deze randen vallen onder de nieuwe akkerrandenregeling ‘Hoeksche Randen’. Akkerbouwers investeren samen met waterschap Hollandse Delta, provincie Zuid-Holland, Stichting Rietgors, Stichting Hoeksche Waard op de Kaart en Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (SOHW) in de ontwikkeling van de akkerranden.
Vergoeding
Er wordt dit jaar iets meer akkerranden aangelegd dan vorig jaar, zegt coördinator Johan Dam. ‘We zijn blij dat we de deelnemers van vorig jaar weer kunnen voorzien van akkerranden. We zijn gebonden aan een budget. Akkerbouwers leveren productieland in voor akkerranden, ze krijgen een vergoeding waarmee ze de randen kunnen aanleggen.’ Er worden graskruidenranden en bloemenranden ingezaaid.
Nieuw GLB
In tegenstelling tot voorgaande jaren (met de regeling Agroranden) heeft het waterschap de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de akkerrandenregeling overgedragen aan stichting Rietgors. Tevens is het de Hoeksche Waard gelukt met de nieuwe regeling te anticiperen op een doorontwikkeling voor de akkerbouw in het kader van het nieuwe Europese landbouwbeleid.
Biodiversiteit
Naast de functie als bufferstroken tussen cultuurgewas en oppervlaktewater maken de samenwerkende partijen zich nu sterk voor multifunctionaliteit en ontwikkeling van de biodiversiteit in de akkerranden. Dit om de schaarse ruimte op de landbouwpercelen zo goed mogelijk te benutten.
Flexibele randen
Zo dienen akkerranden niet alleen de waterkwaliteit, maar bieden ze ook een leefruimte aan akkervogels, natuurlijke bestuivers, plaagonderdrukkende insecten en kleine (zoog)dieren. Dam: ‘We zijn nu ook naar flexibele randen gegaan. Dat betekent dat telers op hun percelen kunnen afgeren. Dat is heel praktisch voor de boer.’