‘Quinoateelt sterk in opkomst in Europa’

Van Loo omschrijft de hippe status van quinoa als ‘opzienbarend maar begrijpelijk’. Het product is rijk aan eiwitten en andere gezonde inhoudstoffen en het past in een glutenvrij dieet. Ook zit er minder zetmeel in dan in rijst, pasta en aardappelen.
Andesgebergte
De meeste quinoa komt uit de Boliviaanse en Peruaanse Andes. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw onderzoekt Wageningen UR hoe het gewas ook in Noordwest-Europa kan worden geteeld. Van Loo: ‘De quinoa-soorten uit de Andes worden dicht bij de evenaar verbouwd. De planten zijn gewend aan korte daglengtes om af te rijpen. Ga je die bijvoorbeeld in Nederland verbouwen, dan wordt het niks.’
Nieuwe rassen
Tussen 2003 en 2007 werkten Van Loo en zijn collega’s aan de ontwikkeling van nieuwe rassen. Door klassieke kruising zochten ze naar varianten die niet gevoelig zijn voor daglengte én vrij zijn van de bittere stof saponine. Drie nieuwe rassen waren het resultaat.
Meeldauwresistentie
Het Franse bedrijf AbbottAgra zag heil in Europese quinoa en verkreeg in 2007 een licentie om te gaan telen. Dit jaar is 1.000 ha in Frankrijk ingezaaid. Maar ook in Nederland komt het los, aldus Van Loo. ‘Zo heeft de Dutch Quinoa Group samen met proefbedrijven inmiddels een areaal van 30 hectare ingezaaid met onze rassen. In samenwerking met Europese partners maakt Wageningen UR nu ook nieuwe rassen met bijvoorbeeld betere meeldauwresistentie en een hogere opbrengst.’
Lees hier het volledige artikel over de veredeling van quinoa.