Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltUienFotoserie: Uien bewaren is een vak

Fotoserie: Uien bewaren is een vak

Uien bewaren is een vak, niet iets wat je er ‘even’ bij doet, stelt Harrie Versluis van DLV Bouw. „Een boer moet bewaarder worden in plaats van alleen maar teler. Daar is geld mee te verdienen, zowel in energie als in de kwaliteit.”Bekijk de foto'sLees het achtergrondartikel in het vakblad Akker dat zaterdag 20 september is verschenen
Eigenlijk begint het al bij de oogst. De algemene richtlijn is dat bij de helft van het gewas het groen er af moet zijn. (foto: Robert Ellenkamp)
Eén tot twee weken in het zwad laten liggen is zinloos. „Eén tot twee dagen in het zwad met oostenwind doet voldoende. Droogt het in die twee dagen niet, haal ze dan maar naar binnen.” (foto: Fenneke Wiepkema)
Nog te vaak merkt Versluis dat boeren het inschuurmoment bepalen op basis van de beschikbaarheid van de benodigde logistiek. Precies verkeerd om: „Bepaal wanneer het beste moment is om de uien te laten drogen, en stel daar je logistiek op in.” (foto: Susa
Het is ook belangrijk om de uien regelmatig te bekijken om zo de kwaliteit van de (ingeschuurde) partij in te schatten. „Dat legt de basis voor je bewaarseizoen.” (foto: DLV)
„De kachel moet branden, de uien moeten op 20 graden komen en blijven. Er moet gestookt worden om de grote hoeveelheid in een zo kort mogelijke periode vocht te verdampen. Dus de volle capaciteit er in.” (foto: Archief Agrio)
Wie denkt in deze periode energie en dus geld te besparen door de kachels lager te zetten, zit volledig op een verkeerd spoor. „Het drogen duurt zo alleen maar langer, waardoor de stookkosten hoger uitpakken. En bovendien vergroot je hiermee het risico op
Zo lang de relatieve luchtvochtigheid niet onder 70 procent zit, is het rendabel om volop te stoken, stelt Versluis. „Dat punt moet binnen een paar dagen zijn bereikt. Als het vijf tot zeven dagen of zelfs nog langer duurt, heb je iets fout gedaan.” (foto
Drogen met bijvoorbeeld 18 graden in plaats van 20 graden is onvoldoende om het vocht weg te krijgen. „Zorg voor een goede uitgangspositie. De warmte die je tijdens het droogproces in de partij stopt, helpt je weer tijdens het nadrogen.” (foto: Ellen Mein
Kwaliteitsverbetering is volgens Versluis ontzettend belangrijk. „Wil je als Nederland voorop blijven lopen dan moet je iets aan de kwaliteit van de uien doen. Een bulkproduct produceren kan iedereen.” (foto: Wim de Witte)
Eigenlijk begint het al bij de oogst. De algemene richtlijn is dat bij de helft van het gewas het groen er af moet zijn. (foto: Robert Ellenkamp)
Eigenlijk begint het al bij de oogst. De algemene richtlijn is dat bij de helft van het gewas het groen er af moet zijn. (foto: Robert Ellenkamp)
Eén tot twee weken in het zwad laten liggen is zinloos. „Eén tot twee dagen in het zwad met oostenwind doet voldoende. Droogt het in die twee dagen niet, haal ze dan maar naar binnen.” (foto: Fenneke Wiepkema)
Eén tot twee weken in het zwad laten liggen is zinloos. „Eén tot twee dagen in het zwad met oostenwind doet voldoende. Droogt het in die twee dagen niet, haal ze dan maar naar binnen.” (foto: Fenneke Wiepkema)
Nog te vaak merkt Versluis dat boeren het inschuurmoment bepalen op basis van de beschikbaarheid van de benodigde logistiek. Precies verkeerd om: „Bepaal wanneer het beste moment is om de uien te laten drogen, en stel daar je logistiek op in.” (foto: Susa
Nog te vaak merkt Versluis dat boeren het inschuurmoment bepalen op basis van de beschikbaarheid van de benodigde logistiek. Precies verkeerd om: „Bepaal wanneer het beste moment is om de uien te laten drogen, en stel daar je logistiek op in.” (foto: Susan Rexwinkel)
Het is ook belangrijk om de uien regelmatig te bekijken om zo de kwaliteit van de (ingeschuurde) partij in te schatten. „Dat legt de basis voor je bewaarseizoen.” (foto: DLV)
Het is ook belangrijk om de uien regelmatig te bekijken om zo de kwaliteit van de (ingeschuurde) partij in te schatten. „Dat legt de basis voor je bewaarseizoen.” (foto: DLV)
„De kachel moet branden, de uien moeten op 20 graden komen en blijven. Er moet gestookt worden om de grote hoeveelheid in een zo kort mogelijke periode vocht te verdampen. Dus de volle capaciteit er in.” (foto: Archief Agrio)
„De kachel moet branden, de uien moeten op 20 graden komen en blijven. Er moet gestookt worden om de grote hoeveelheid in een zo kort mogelijke periode vocht te verdampen. Dus de volle capaciteit er in.” (foto: Archief Agrio)
Wie denkt in deze periode energie en dus geld te besparen door de kachels lager te zetten, zit volledig op een verkeerd spoor. „Het drogen duurt zo alleen maar langer, waardoor de stookkosten hoger uitpakken. En bovendien vergroot je hiermee het risico op
Wie denkt in deze periode energie en dus geld te besparen door de kachels lager te zetten, zit volledig op een verkeerd spoor. „Het drogen duurt zo alleen maar langer, waardoor de stookkosten hoger uitpakken. En bovendien vergroot je hiermee het risico op koprot.” (foto: Archief Agrio)
Zo lang de relatieve luchtvochtigheid niet onder 70 procent zit, is het rendabel om volop te stoken, stelt Versluis. „Dat punt moet binnen een paar dagen zijn bereikt. Als het vijf tot zeven dagen of zelfs nog langer duurt, heb je iets fout gedaan.” (foto
Zo lang de relatieve luchtvochtigheid niet onder 70 procent zit, is het rendabel om volop te stoken, stelt Versluis. „Dat punt moet binnen een paar dagen zijn bereikt. Als het vijf tot zeven dagen of zelfs nog langer duurt, heb je iets fout gedaan.” (foto: DLV)
Drogen met bijvoorbeeld 18 graden in plaats van 20 graden is onvoldoende om het vocht weg te krijgen. „Zorg voor een goede uitgangspositie. De warmte die je tijdens het droogproces in de partij stopt, helpt je weer tijdens het nadrogen.” (foto: Ellen Mein
Drogen met bijvoorbeeld 18 graden in plaats van 20 graden is onvoldoende om het vocht weg te krijgen. „Zorg voor een goede uitgangspositie. De warmte die je tijdens het droogproces in de partij stopt, helpt je weer tijdens het nadrogen.” (foto: Ellen Meinen)
Kwaliteitsverbetering is volgens Versluis ontzettend belangrijk. „Wil je als Nederland voorop blijven lopen dan moet je iets aan de kwaliteit van de uien doen. Een bulkproduct produceren kan iedereen.” (foto: Wim de Witte)
Kwaliteitsverbetering is volgens Versluis ontzettend belangrijk. „Wil je als Nederland voorop blijven lopen dan moet je iets aan de kwaliteit van de uien doen. Een bulkproduct produceren kan iedereen.” (foto: Wim de Witte)
Foto van Fenneke Wiepkema
Tekst: Fenneke Wiepkema

Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top