‘Te weinig bruikbare kalk in zeeklei’

Dat stelt adviseur Lein de Visser van CZAV. Morgen is hij één van de sprekers tijdens een themamiddag in Colijnsplaat over de bodem.
CZAV ontwikkelde een stappenplan voor bodemvruchtbaarheid. Op één staat een goede ontwatering. Op twee komen kalk en calcium. ‘Negentig procent van het klei-humuscomplex moet vol zitten met calcium’, legt De Visser uit. ‘Veel telers in het Zuidwesten denken dat er voldoende calcium in de bodem zit, omdat het gehalte koolzure kalk hoog is, maar dat is nauwelijks beschikbaar voor het klei-humuscomplex. Dat wordt gebonden aan carbonaat.’
Meer zuurstof
De calciummoleculen zijn onder andere zo belangrijk omdat de bolletjes zo groot zijn. Daardoor geven ze meer afstand tussen de kleideeltjes. Dat biedt ruimte voor zuurstof.
Het kalkgehalte is onder andere te verhogen met gips (calciumsulfaat).
De grote hoeveelheid koolzure kalk in de zuidwestelijke zeeklei zorgt voor een hoge ph, meestal tussen 7 en 7,5. Voor aardappelen is dat te hoog. Voor dat gewas een een ph van 6,5 ideaal.
In het stappenplan volgen organische stof als vierde en bodemleven als vijfde stap.
De coöperatie heeft het stappenplan ontwikkeld omdat telers de laatste tijd heel veel informatie krijgen over bodemvruchtbaarheid. Het stappenplan geeft overzicht, zegt De Visser.
Tekst: Peter van Houweling
Beeld: Susan Rexwinkel