Uien volgezogen met vocht

Zaadbedrijf Hazera Seeds meldt dit op de website. Het bedrijf geeft telers een aantal tips.
Niet te snel drogen
De uien kunnen het beste bij lagere temperaturen en niet te snel worden gedroogd. Stelregel is dat de droogtemperatuur zo'n 2 graden boven de producttemperatuur wordt ingesteld, tot maximaal 20 graden.
Als de uien te warm worden gestookt, kan de hals ‘dichtschroeien’. De ui kan dan zijn vocht niet meer door de hals afstaan.
Als de uien droog zijn, moeten ze een aantal malen per etmaal worden nagedroogd met buitenlucht. De uien staan dan nog wel vocht af.
Als er te weinig wordt nagedroogd, worden de uien weer vochtig. Het nadroogproces kan gestopt worden als de halzen van de uien volledig opgedroogd zijn. Ze rollen dan niet meer tussen de vingers.
Koelen
Het nadrogen gaat over in het inkoelen; zo'n 0,1 tot 0,2 graden per dag.
Volg met een RV-meter op de uien de relatieve luchtvochtigheid. Bij een RV van 65 à 70% zijn ze droog. Dan kan de temperatuur echt omlaag.
Het is belangrijk om de uien zo gestaag mogelijk terug te koelen naar 6 à 7 graden. Stel tijdens de bewaarfase de installatie zo in dat er regelmatig wordt geventileerd. Afhankelijk van de toestand van de uien kan het noodzakelijk zijn dat in deze periode nog extra te ventileren met kachels.
Tekst: Peter van Houweling, Hazera
Beeld: Ellen Meinen