Suikergehalte in de lift: 16,8 procent

In de week daarvoor was het gemiddelde suikergehalte nog 16,5 procent. Walcheren scoort het hoogst met 17,4 procent. De meeste teeltgebieden in zuidwest-Nederland realiseren hoge suikergehaltes, maar ook Haarlemmermeer, Texel, Drenthe Veen en Oostelijk Flevoland zitten hoog.
Tarra stijgt naar 8,9 procent
De tarra is ook gestegen, maar dat is een normaal beeld in de loop van de campagne. Het tarragehalte staat nu op 8,9 procent, tegen 7,9 procent in de week daarvoor.
De bietenoogst vordert goed. Nu veel akkerbouwers hun andere gewassen al voor een groot deel uit de grond hebben en ook al goed zijn opgeschoten met de najaarswerkzaamheden, krijgt de bietenoogst volop aandacht. Suiker Unie heeft bijna 40 procent van de bieten verwerkt, daarnaast heeft de fabriek nog een veldvoorraad van ruim een week.
Lang bewaren in de hoop en risico
Telers en loonwerkers maken nu meer en meer een afweging tussen nu al rooien voor levering vanaf december of nog enigszins te wachten, meldt Suiker Unie. De suikerproducent wijst er wel op dat, gezien de relatief hoge bodemtemperaturen, nu reeds rooien en dan lang moeten bewaren wel een risico lijkt. De bieten gaan dan relatief warm in de hoop en het is dan lastig om de temperatuur in de hoop omlaag te krijgen. Een relatief hoge bewaartemperatuur geeft immers meer suikerverliezen, hogere kans op broei en rotte bieten. Bovendien geeft te warme bewaring ook een verhoging van het invertgehalte, en dus verlies van kwaliteit. Voldoende ventilatie is daarom een must, aldus Suiker Unie.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Suiker Unie
Beeld: Fenneke Wiepkema