Fusarium bolrot heeft veel meer waardplanten

Fusarium bolrot blijkt in veel (internationaal) geteelde gewassen te kunnen vermeerderen, behalve in ui en uiachtigen. Bukman noemt daarbij erwten, maïs, komkommer, courgette, rijst en soja. Zelfs tarwe behoort tot het rijtje waardplanten blijkt uit waarnemingen.
Volgens Bukman zijn problemen met de bodemziekte wijdverspreid en overleeft de dikwandige rustspore van Fusarium oxysporum cepae, de veroorzaker van fusarium bolrot bij uien, meer dan tien jaar. 'Een rotatie van meer dan 25 jaar lijkt mij onmogelijk', zei zij op de themadag uien.
Infectie
Infectie met fusarium bolrot kan vanaf het kiemplantstadium tot en met de oogst. De schimmel zit in zijn optimale groei bij 23 tot 27 graden Celcius, maar is volgens Bukman al vanaf 14 graden actief.
Telers herkennen de ziekte aan afstervend blad en een gemakkelijk afbrekende bolbodem bij het uittrekken van een plant. Aan de bolbodem is bij doorsnijden een bruinige waterige massa te zien. Bewaren bij 25 graden geeft al snel de ontwikkeling van wit schimmelpluis. De sporen verspreiden snel. Volgens de Bejo-veredelaar komt de schimmel binnen via de plantenwortels, oud blad of wondjes, die door insecten of mechanisch wieden gemaakt kunnen zijn. 'Fusarium komt vaak niet alleen', zegt Bukman om aan te geven dat andere ziektes gemakkelijk meekomen in verzwakte of beschadigde uien.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Agrio