Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieAlle sperziebonen van Hak biologisch geteeld in Nederland

Alle sperziebonen van Hak biologisch geteeld in Nederland

Joachim Nieuwhoff en teler Dyanne Schrauwen in de bonen.
Joachim Nieuwhoff en teler Dyanne Schrauwen in de bonen.
Hak is volledig overgestapt op de biologische teelt van sperziebonen. De biologische sperziebonen van de groente- en peulvruchtenfabrikant liggen dit najaar nog in de supermarkt en vervangen de gangbare variant.

Hak wil per 2027 alle lokale groenten en peulvruchten biologisch telen. Na de biologische boerenkool en zuurkool later dit najaar, en vorig jaar al rode bieten, is Hak van plan om in 2025 ook spinazie, velderwten en tuinbonen biologisch te telen. De overstap met de sperziebonen markeert voor de groente- en peulvruchtenfabrikant alweer een mijlpaal in het behalen van hun biologische doelstellingen.

De biologische sperziebonen worden dit seizoen onder andere in Noord-Brabant geteeld. ‘Ondanks het natte voorjaar is de teelt goed verlopen, met een geslaagde opbrengst en goede kwaliteit. De mechanische onkruidbestrijding heeft ook efficiënt gewerkt’, aldus Hak. Een extra voordeel van de sperzieboon is volgens Hak dat het een vlinderbloemig gewas is, wat betekent dat het stikstof uit de lucht kan binden en zo de bodem verrijkt.

Bonenvlieg uitdaging

De Brabantse teler Dyanne Schrauwen teelt de biologische sperziebonen van Hak dit jaar voor het eerst. Maar elk gewas kent zijn uitdagingen, zo ook de sperzieboon: de bonenvlieg is volgens Schrauwen dol op sperziebonen. ‘Ook collega-telers zien de problemen met deze insecten de laatste jaren toenemen. Het blijft interessant om oplossingen te bedenken. Zo hebben we het zaaimoment zo goed mogelijk getimed waardoor we de schade door de vlieg hebben beperkt.’

In het algemeen is biologisch telen volgens Schrauwen risicovoller en arbeidsintensiever. ‘Toch is er verandering nodig om toekomstbestendige landbouw te realiseren. Innovaties zoals robotisering kunnen hierbij helpen: dit zijn echter kostbare investeringen. Nauwe samenwerking met (telers)verenigingen kan een oplossing bieden, bijvoorbeeld door gezamenlijke investeringen mogelijk te maken.’ Volgens Hakker Joachim Nieuwhoff, (Inkoop en Landbouw), is samenwerking onmisbaar om innovatiekracht te vergroten onder telers: ‘De huidige manier van telen is niet houdbaar op de lange termijn. De risico’s worden groter, ook voor ons. Duurzaam telen gaat pas werken als de nieuwste technologieën veel worden ingezet. Bovendien vinden we dat biologisch breed beschikbaar en betaalbaar moet zijn voor een grote groep consumenten: daarom berekenen we de meerprijs van de biologische sperziebonen niet door aan de klant.’

Eigen proefboerderij

Om innovatie en duurzame landbouw verder te stimuleren heeft het bedrijf de eerste Proefboerderij geopend: een plek waar experimenten plaatsvinden op het gebied van duurzame landbouw, robotisering en digitalisering in samenwerking met de teler. Daarnaast doet Hak op de Proefboerderij onderzoek naar de lokale en biologische teelt van groente- en peulvruchtensoorten, zoals biologische velderwten, tuinbonen, boerenkool op stronk en rode kool. Hak test hiermee of gewassen die normaal alleen in specifieke regio’s worden geteeld ook in andere regio’s kunnen worden verbouwd wat de ervaringen van de teler zijn en of de risico’s beter kunnen worden gespreid.

Foto van Ruth van Schriek
Tekst: Ruth van Schriek

Na van alles gedaan en gezien te hebben, teruggekeerd naar de Achterhoek. En bijna terug naar de boerderij waar ze opgroeide. Na jaren als eindredacteur voor de kranten en magazines van Agrio gewerkt te hebben, trok ze zelf de laarzen aan. Met camera, pen en papier op weg naar boeren, om met veel belangstelling hun altijd interessante verhaal te horen. En dit bij thuiskomst op te schrijven.

Beeld: Hak

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top