'Hoogte inkomen niet enkel pech of geluk'

'Een hoog of een laag inkomen is dus niet alleen pech of geluk, maar heeft te maken met ondernemerschap', aldus Van Asseldonk. Het algemene gevoel is dat risico's toenemen in de akkerbouw. Van Asseldonk denkt dat de sector echter meer gewend is aan prijsfluctuaties dan de melkveehouders en dat de grondgebondenheid voordelen heeft voor financiering. Glastuinders lopen daardoor grotere risico's dan akkerbouwers met grond. Bovendien is het bouwplan, met daarin meerdere gewassen, een vorm van risicospreiding. Telers die ver doorzetten in specialisatie kunnen dat combineren met een verzekering om risico's te verlagen.
Tijdens de NAV-avond in Lelystad spraken naast Van Asseldonk juristen, verzekeraars en marktkenners. Zij concluderen dat er keuzes te maken zijn tussen verschillende risicomanagementstrategiën. Kennis van de rechten en plichten bij contracten helpt volgens Berthe Schellinger van AcconAVM bij het vermijden van tegenvallers rond verkoopafspraken.
Volgens de verzekeraars is het goed om in 2015 serieus te kijken naar een passende weerschade- of andere verzekering. De overheidsbijdrage aan de brede weersverzekering kan de som van premie plus assurantiebelasting halveren. Conclusie van de avond is dat oplossingen per bedrijf bekeken moeten worden. Voorzitter Teun de Jong van de NAV keek aan het eind van de bijeenkomst terug op een leerzame avond. De een kiest voor de termijnmarkt of weerderivaten, de ander voor verzekeringen en weer een ander voor aanpassingen binnen het akkerbouwbedrijf. Dat is aan de ondernemer, aldus de NAV'er.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Fenneke Wiepkema