‘Geen aardappelen op marginale grond’

Aardappelen telen is keuzes maken, stelde Van de Ree. ‘De eerste vraag die een akkerbouwer zich moet stellen is: ga ik aardappelen telen, ja of nee.’ Volgens de directeur van de aardappelcoöperatie zijn de kosten per hectare de laatste jaren zo hoog geworden dat akkerbouwers zich vooraf serieus moeten afvragen of winst haalbaar is.
Aardappel raakt in de stress
Perceelskeuze hoort daar ook bij. ‘Ik zie regelmatig aardappelen groeien op een perceel waarop we tien jaar geleden geen aardappelen zouden durven telen. De techniek kan nu veel, maar de aardappel kan het niet meer aan. De aardappel raakt in de stress, met als gevolg een aardappel die er van buiten wel gezond uitziet, maar het van binnen niet is’, zei Van de Ree. ‘Ik denk dat iedere teler zich moet afvragen of hij dan wel de juiste keuze heeft gemaakt.’
Een marginale opbrengst heeft weer direct gevolgen voor de afzetkansen en dus de prijs. 'Topkwaliteit aardappelen kun je afzetten op de versmarkt. Heb je dat niet, dan kom je in de verwerking terecht. Denk daar ook aan bij de keuze van je percelen.'
Van de Ree merkt dat die gedachte al voet aan wal begint te krijgen, zeker bij de gemiddelde en kleinere telers. 'De grote gespecialiseerde bedrijven gaan wel door. Maar bij de gemiddelde bedrijven zie ik dat die overweging van kosten versus baten meer wordt gemaakt.'
Rassenkeuze
De directeur adviseerde de akkerbouwers de risico’s en de kansen op een rij te zetten alvorens opnieuw aardappelen te poten in het voorjaar. ‘Zoek bijvoorbeeld uit welk ras maximaal presteert op jouw grond.’
Ook bij het bewaren komt veel kennis om de hoek kijken. ‘Bewaren is nog steeds een lastig vak. We hebben mooie technieken, goede bewaarplaatsen. Maar daarmee ben je er nog niet.'

