Nieuwe Russische inspecties van pootgoed

Tijdens het bezoek aan Nederland (9 tot 14 maart) zal een delegatie van Rosselkhoznadzor partijen pootgoed die beschikbaar zijn voor export naar Rusland bemonsteren. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft een lijst opgesteld van beschikbare partijen, voorzien van gegevens over ras, klasse, etc. Deze monsters worden in Rusland onderzocht op eventuele aanwezigheid van ziektes.
Geen quarantaineziektes gevonden
Rusland stelde in januari de grenzen weer beperkt open voor Nederlandse pootaardappelen. Reden hiervoor was dat het land tijdens de inspecties in december geen besmettingen van quarantaineziektes had gevonden. Nederland mocht volgens die toelating 12.847,6 ton pootgoed naar Rusland exporteren. Ook Duitsland mocht weer beperkt pootaardappelen naar Rusland exporteren, voor dit land gold een maximum van 18.092 ton.
De export van de eerste ronde loopt gestaag door, zegt voorzitter Kees van Arendonk van de NAO. Voor de import van (Nederlands) pootgoed heeft Rusland drie grensovergangen aangewezen: in Smolensk, Brjansk en Sint-Petersburg. Alleen deze voldoen aan de hoge eisen van de Russische NVWA, aldus de nieuwsdienst Rusinform.
Vroege en late levering
Tijdens het bezoek van de inspecteurs van Rosselkhoznadzor in december 2014 heeft Nederland de lijst met exporteurs opgesplitst in een vroege en een late levering. In totaal is in december 50.000 ton pootgoed opgegeven. Dit is aan de ruime kant, erkent Van Arendonk. ‘Dit hebben we gedaan om flexibel te zijn. De kans is groot dat we minder toegezegd krijgen.’
Van Arendonk is ‘redelijk optimistisch’ over de tweede exportronde. ‘De Russische aardappelorganisatie Russian Potato Union heeft aangegeven behoefte te hebben aan zo’n 35.000 ton Nederlands pootgoed. Of het waargemaakt gaat worden, moeten we natuurlijk nog even zien. Maar ik sluit niet uit dat er na de eerste hoeveelheid van ruim 12.000 ton pootgoed nog eens 20.000 ton bij komt.’
Voldoende pootgoed beschikbaar
Hierbij gaat het om de late leveringen: april of zelfs begin mei. ‘De vorst moet echt goed uit de grond zijn in de Russische teeltgebieden.' Van Arendonk maakt zich er geen zorgen over of er tegen die tijd nog voldoende pootgoed beschikbaar is voor de Russische markt. ‘De markt voor West-Europese / Russische rassen loopt dit jaar moeizamer dan andere jaren door de lage prijzen voor consumptieaardappelen. Als Rusland nog wat extra afneemt, is dat mooi meegenomen.’ Vorig jaar nam Rusland ruim 12.000 ton Nederlands pootgoed af.
Rusland sloot eerder de grenzen voor Nederlands pootgoed nadat het land claimde in geïmporteerde pootaardappelen quarantaineziektes te hebben gevonden. Ook voor andere landen sloot het land de grenzen.