Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltConsumptieaardappelenFotoserie: Demonstratie bokashi maken

Fotoserie: Demonstratie bokashi maken

Bij de slotbijeenkomst over Bokashigebruik in de Nederlandse akkerbouw demonstreerden medewerkers van PPO Lelystad het maken van bokashi. Bij bokashi laat de boer plantenresten en mest fermenteren in plaats van composteren. Het proces vindt plaats bij lagere temperaturen dan composteren.  Het onderzoek Bokashigebruik in de Nederlandse akkerbouw gebeurde in Limburg en Flevoland.
Daarin maakten ze een 'lasagne' van strolagen afgewisseld met plantaardig (sorteer)afval. Vaak wordt ook mest gebruikt in de bokashi.
Als plantaardig afval voor de bokashi-demonstratie gebruikten de medewerkers aardappelen en uien. Andere mogelijkheden zijn korrelmaïsstro of bollenafval.
Het bacteriepreparaat Microferm van Agriton gaat verdund in water over het mengsel in de kar. Zo wordt het beter verdeeld.
De mix werd in een geïmproviseerde sleufsilo geleegd.
De komende tijd mogen de bacteriën onder anaerobe omstandigheden plantaardige resten, inclusief hele uien en aardappelen fermenteren.
Het fermetatieproces moet onder luchtdichte omstandigheden gebeuren. De hoop moet daarvoor dichtgemaakt worden met plastic.
Toegevoegde kalk geeft een betere pH voor het proces.
Kleimineralen verrijken het mengsel.
Het bacteriepreparaat Microferm kan in de bokashi gebruikt worden of bij vee in de boxen gegeven worden.
Daarin maakten ze een 'lasagne' van strolagen afgewisseld met plantaardig (sorteer)afval. Vaak wordt ook mest gebruikt in de bokashi.
Daarin maakten ze een 'lasagne' van strolagen afgewisseld met plantaardig (sorteer)afval. Vaak wordt ook mest gebruikt in de bokashi.
Als plantaardig afval voor de bokashi-demonstratie gebruikten de medewerkers aardappelen en uien. Andere mogelijkheden zijn korrelmaïsstro of bollenafval.
Als plantaardig afval voor de bokashi-demonstratie gebruikten de medewerkers aardappelen en uien. Andere mogelijkheden zijn korrelmaïsstro of bollenafval.
Het bacteriepreparaat Microferm van Agriton gaat verdund in water over het mengsel in de kar. Zo wordt het beter verdeeld.
Het bacteriepreparaat Microferm van Agriton gaat verdund in water over het mengsel in de kar. Zo wordt het beter verdeeld.
De mix werd in een geïmproviseerde sleufsilo geleegd.
De mix werd in een geïmproviseerde sleufsilo geleegd.
De komende tijd mogen de bacteriën onder anaerobe omstandigheden plantaardige resten, inclusief hele uien en aardappelen fermenteren.
De komende tijd mogen de bacteriën onder anaerobe omstandigheden plantaardige resten, inclusief hele uien en aardappelen fermenteren.
Het fermetatieproces moet onder luchtdichte omstandigheden gebeuren. De hoop moet daarvoor dichtgemaakt worden met plastic.
Het fermetatieproces moet onder luchtdichte omstandigheden gebeuren. De hoop moet daarvoor dichtgemaakt worden met plastic.
Toegevoegde kalk geeft een betere pH voor het proces.
Toegevoegde kalk geeft een betere pH voor het proces.
Kleimineralen verrijken het mengsel.
Kleimineralen verrijken het mengsel.
Het bacteriepreparaat Microferm kan in de bokashi gebruikt worden of bij vee in de boxen gegeven worden.
Het bacteriepreparaat Microferm kan in de bokashi gebruikt worden of bij vee in de boxen gegeven worden.
Foto van Jorg Tönjes
Tekst: Jorg Tönjes

Beeld: Jorg Tönjes

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top