Gewassen duidelijk trager in groei

Navraag geeft een beeld van de situatie: daar waar gewassen moeilijk opkomen door korstvorming en koude staat een zwakker gewas. Ook komt meerwassigheid voor, wat gevolgen heeft voor de inzet van onkruidbestrijdingsmiddelen. Specialisten in de gewasbescherming raden aan voorzichtig met middelen te zijn of te wachten tot alle planten voldoende ontwikkeld zijn. Ten Brinke in Creil raadt voor uien aan onkruid aan te pakken als het eerste pijpje drie centimeter is.
Uien zijn bijzonder gevoelig in het begin van de groei. Wim Menu, bij uienzaadfirma De Groot en Slot actief in Zuid-Nederland en België, noemt de onkruidbestrijding afhankelijk van de grondsoort lastig. „Niet spuiten tegen onkruid kan ook niet”, zegt hij. „Goed advies krijg je van de leverancier van gewasbeschermingsmiddelen. Daar waar de korst doorkomen moeilijk maakt, is dat belangrijk.”
Gevoelig
Akkerbouwadviseur Rinus Struik van Mol Agrocom ziet in het veld schade door wind en buien aan gevoelige gewassen. „We hebben dit jaar te maken met een matige stand”, zegt hij. „Je ziet het in gewassen als suikerbieten en uien. Als de uien dunner staan is een topopbrengst niet te verwachten, al worden de prijzen altijd aan het eind van de wedstrijd verdeeld.”
Telers die wat dieper zaaiden merken dat dit jaar extra. Volgens Struik zijn de uien soms wel zes weken onderweg om boven te komen. Bij aardappelen ziet hij vergelijkbare vertragingen. Het levert stemming op de markt. „Als alles vanzelf gaat in een seizoen, is dat ook niet goed voor de prijs”, stelt de akkerbouwexpert.
Vergeling
In wintertarwe zijn gevolgen van het warme najaar zichtbaar. Gewassen die heel vroeg gezaaid zijn hebben meer last van het gerstvergelingsvirus. Ook gewassen die begin oktober gezaaid werden, of later, liepen het virus op. De vectoren, luizen, vlogen dankzij het warme najaar nog laat rond. Gevallen waarbij een heel perceel ondergeploegd moet worden zijn zeldzaam, zegt Struik, maar schade is wel algemeen.
Buitenland
Nederland is niet de enige met late ontwikkeling van de gewassen. Om dezelfde reden is de aanvoer van peen uit Midden- en Zuid-Europa minder groot. Ook zijn de Schotten laat met aardappels poten door vorst en nattigheid. De ontwikkelingen zorgen voor meer stemming op de agrarische markten.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Rob Besteman