Sensus: hoger rendement per hectare cichorei

De rendementsverbetering wordt ingezet op drie sporen. Rassenverbetering is een belangrijk punt hierin, zegt Schunselaar. ‘Dit wordt vaak als eerste genoemd door telers.’ Daarnaast wil Sensus zich met de akkerbouwers buigen over nieuwe elementen in de teelt. Voorbeelden hiervan zijn het tijdens het groeiseizoen afdekken van de cichorei met vliesdoek of het gebruik van precisiemeststof tijdens het zaaien.
Optimalisatie van de teelt
Als derde spoor gaat Sensus met de telers kijken naar optimalisatie van de teelt: perceelskeuze, zaaitechniek, etc. Met de cichoreimonitor kijken Sensus en teler naar de kritische beslispunten, zegt Schunselaar. ‘Wat doe ik wanneer. Die beslispunten willen we samen analyseren.’
De cichoreimonitor loopt nu in een pilot. 'We moeten het nu goed uitrollen. Eind dit jaar willen we starten.'
Rendementsgroei bij huidige telers
De vraag naar inuline blijft toenemen. De cichoreiverwerker verkiest een hoger rendement boven een uitbreiding in areaal, zegt René Schunselaar van Sensus. ‘Daarmee wordt het voor de telers ook een interessanter gewas.’ In totaal telen circa 500 akkerbouwers in Nederland en België cichorei voor Sensus.
De cichorei staat er ondanks de droogte niet slecht voor, aldus Schunselaar. ‘Doordat het in mei koud en droog was, hebben de planten direct een goed wortelgestel aangelegd.’ Het plantaantal is gemiddeld hoger dan in voorgaande jaren. Volgens Schunselaar komt dit onder meer door de zaai-instructies die zijn gegeven.
Goede opbrengstverwachtingen
‘Ik zie een goede basis voor een goede opbrengst’, zegt Schunselaar. ‘Voorlopig koers ik op een gemiddelde oogst, maar het zou zomaar meer kunnen worden.’