Groeipuntdatum bieten later dan vijfjarig gemiddelde

Suiker Unie heeft de gemiddelde groeipuntdatum vastgelegd op basis van het sluiten van het gewas en het groeimodel van de bietenverwerker. De gemiddelde groeipuntdatum is dit jaar aanzienlijk later: vorig jaar was dat al op 8 juni. Het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar komt uit op 16 juni. Vanaf het sluiten van het gewas begint de biet aan de diktegroei van de wortel.
Grote verschilen tussen noord en zuid
Er zijn grote regionale verschillen tussen het behalen van de groeipuntdatum, zo blijkt uit cijfers van Suiker Unie. Het vroegst waren de bieten in Zeeuws-Vlaanderen (12 juni), op de voet gevolgd door de Zeeuwse Eilanden (13 juni). Oostelijk- en Zuidelijk-Flevoland hadden de bieten gesloten op 18 juni, in de Noordoostpolder was dat vier dagen later.
In het noorden viel de groeipuntdatum aanzienlijk later dan in het zuiden. Op de noordelijke klei waren de bieten op 28 juni gesloten, op het noordelijk zand en dalgronden was dat pas op 1 juli het geval.
Bladschimmels liggen op de loer
Als de gewassen zijn gesloten, komen bladschimmels weer om de hoek kijken. De eerste aantastingen zijn dan ook gauw te verwachten, met name op percelen met een nauwe rotatie bieten. Voor specifiek stemphylium komt daar nog bij dat aardappel als voorvrucht het risico op aantasting verhoogt.