Brood van eigen akker in samenwerking met verwerkers

Na een paar jaar is het volume voor het project naar 7.000 ton gegroeid, zegt Louw Hoekstra van graanhandel Hoogland uit Ferwerd. „We hebben zeven tarwes in de proef liggen”, zegt hij. „Elixer doet het in Groningen het best. We zoeken rassen die daar in de buurt komen. Met Kometus hebben we positieve ervaringen. De kwaliteit is goed en het heeft een goede seleniumwaarde. Je kunt er een mooi brood mee bakken.”
In het onderzoek kijken de partijen wat er te bereiken is met extra inspanningen in de bemesting en duurzame gewasbescherming. Rassen met goede resistenties dragen bij aan lagere waarden in DON, een schimmelgif dat afnemers in zo laag mogelijk concentraties in tarwe voor menselijke en dierlijke consumptie willen aantreffen.
Financieel
Volgens Camiel Hoogland van de gelijknamige graanhandel is in de pool van Hoogland een plus mogelijk op de prijs. Er kwam ongeveer 7 euro bovenop de Groninger notering voor de graanpool en voor geschikte bakkwaliteit haalden de telers nog een paar euro meer en kwamen rond de 11 euro uit. „Bij Koopmans hebben we een proefmolen. Daarmee kan je een kilo of 5 tot 7 malen en er een brood mee bakken.” Bijzonder is dat de teler zelf het brood kan proeven dat met graan van eigen akker gemaakt is.
VanDinter Semo is minder gericht op verkoop van graanzaden. Het is daarmee een min of meer onafhankelijke partij in de beoordeling van de zaadkwaliteit. Samen met de telers probeert het project de kansen op het oogsten van bakwaardige tarwe te vergroten. Hoogland: „De gegevens van de proeven delen we met de vaste groep telers.” Met spreiding van de mestgift zoeken de onderzoekers naar de optimale aanpak voor goede eiwitgehaltes. De proeven liggen op Ebelsheerd, Kollumerwaard en bij telers.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes