Plantaantal cichorei essentieel en in handen van de teler

Bij te diep zaaien van het fijne cichoreizaad of zoutschade door meststoffen, kan het plantaantal snel lager uitvallen. „Om richting 10 ton inuline te gaan zijn minimaal 120.000 planten per hectare nodig. Het zaad heeft vocht nodig. Daarom is zaaien direct na de grondbewerking het beste, liefst dezelfde dag.”
Op klei is werken met een vals zaaibed belangrijk. Een teler op de kar bij de rondgang op de themadag cichorei en suikerbieten in Vredepeel stelt dat het halen van 100-150.000 planten per hectare zonder vals zaaibed niet lukt.
In de proeven op Vredepeel probeerden de onderzoekers het verschil tussen een droog en een vochtig zaaibed te tonen. Dit jaar kwam er echter op het droge zaaibed vlak na zaai 11 millimeter regen, maar in andere jaren is het verschiol zichtbaar in veel slechtere opbrengst.
Zeba
Een nieuw product is Zeba. Het gaat hier om een zetmeelkorreltje dat 100 keer zijn eigen gewicht aan vocht opneemt en langzaam afgeeft. Zaden die met zo'n korrel gezaaid worden blijken veel beter te kiemen. „Het Zeba-veldje had aan het begin een 72 procent meer planten!”, zegt Bom. Zeba deed het vooral goed op het droge zand in Vredepeel.
Een goede zaaidiepte blijkt heel precies te komen. Het fijne cichoreizaad moet eigenlijk op een centimeter diepte komen. ASls het zaad dieper komt, heeft het plantje het zwaar met bovenkomen. „Bij ondiep zaaien kwamen er 37.000 planten meer op dan bij dieper. Zelfs onder ideale omstandigheden is er bij te diep zaaien een opbrengstverschil van 20 procent.”
De ervaring van telers bij de themadag is dat het precies zaaien lastig is. Met afdekken komt snel te veel grond op het zaad en sporen van trekkers geven onregelmatige dieptes. „We moeten maar met een drone gaan zaaien”, zegt een teler op de kar bij de rondleiding.
Soort meststof van invloed
Bij meststoffen bleek dat het type verschil maakt. Zo gaf een vloeibare NPK-meststof minder planten in de proeven dan varianten met alleen P en K. Een meststof in granulaatvorm kostte planten het leven. „Het pakte verkeerd uit door kiemverbranding of zoutschade”, zegt Bom. „Bij dit gewas is dat een groter risico dan bij aardappelen.”

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes