Bokashi sluit kringloop beter op akkerbouwbedrijf

Het verschil tussen Bokashi en compost is dat bij compostering de temperatuur hoger oploopt. Bij Bokashi gebruikt de boer een fermentatieproces. Er blijft een organische bodemverbeteraar over die nog rijk aan energie is.
Minimale kooldioxide voetafdruk
Bokashi heeft een aantal voordelen, zegt Ellen Kusters van AgriConnection. „Het geeft in de productie een minimale kooldioxide voetafdruk. We vinden een even grote bemestende waarde als compost.”
Het maken van een goede Bokashi is echter vrij ingewikkeld. Kusters stelt dat het met dezelfde nauwkeurigheid moet gebeuren als het maken van een goede voerkuil.
Rhizoctonia, fusarium, witrot en sclerotinia
De aanwezige ziektes in de Bokashi blijken wel voor een groot deel gedood te worden tijdens de zes tot acht weken rijping, maar niet voor de volle 100 procent. Voor bollenkwekers of pootgoedtelers is dat een risico. De onderzoekers lieten netzakjes met rhizoctonia, fusarium, witrot, sclerotinia en aardappelcysteaaltjes meefermenteren in de bult. Uit het overleven van afvaluien in de hoop, die in de teelt tot opslagplanten uitgroeiden, bleek al wel dat het proces niet alle kiemen doodt.
Het demonstratieproject Bokashigebruik in de Nederlandse Akkerbouw liep van 1 januari 2013 tot 30 juni 2015.
Lees het volledige artikel in Stal & Akker en Agraaf van zaterdag 1 augustus

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ellen Kusters