Uienrassenlijst 2016 is update van hulp bij rassenkeuze

Vorig seizoen lagen de uienproeven voor het rassenlijstonderzoek alleen in het zuidwesten van het land. In seizoen 2015 is de Flevopolder, net als in de jaren voor 2014, weer toegevoegd als rassenonderzoeklocatie. Het UIKC is daar blij mee. Vertegenwoordigers van de uienzaadbedrijven vinden dat ook belangrijk. Er is, hoewel klein, genoeg daglengte- en klimaatsverschil tussen Noord- en Zuid-Nederland.
Tijdens de Uiendag 2015 wordt duidelijk dat de zaadfirma's zeer actief zijn in de ontwikkeling van nieuwe rassen. Volgens Anton van der Velde van DLV Plant is de markt meer verdeeld geraakt onder verschillende spelers. Die concurrentie zet de bedrijven aan tot het bieden van alternatieven voor succesnummers van andere spelers.
Op de rol voor later
Zaadveredelaars presenteren veelbelovende rassen die nog niet op de Rassenlijst 2016 staan, maar al wel in onderzoek liggen. Ze doen er veel aan om vroege en latere rassen in het assortiment te hebben, hoog te scoren in hardheid, productiviteit en bewaarbaarheid. Belangrijk is ook ziekteresistentie of tolerantie tegen fusarium geworden.
Seminis stapt af van het idee om rassen geen naam maar een nummer te geven. Volgens Mees de Lorp van het zaadbedrijf ligt een naam toch beter in het gehoor. Wat al als nummer benoemd is, blijft een nummer, maar een nieuw ras als Rockito wisselt al van nummer in naam. De Lorp verwacht dat telers het ras zullen waarderen. De kleine nevenwerking op fusarium is geen garantie, maar in de uien is de fusariumtolerantie een kans op betere productie. Ook andere firma's zijn hier mee bezig.
Specifieke markt
Met de groei van de afzetbestemmingen voor zaad, plantui of exportui voor consumptie breiden de firma's het assortiment uit. Zo is volgens Kees Hoogzand van Hoza hun ras Saskia een mooi ras voor exportbestemming Scandinavië. Het ras moet nog op de Uienrassenlijst komen, evenals veel rassen die de zaadfirma's op Uiendag 2015 in Colijnsplaat bespraken met de bezoekers.
Hazera kwam de afgelopen jaren met harde bewaaruien op de markt en positioneerde daarbij de Centro en de Dormo stevig in de Nederlandse teelt. Het nieuwere ras Paradiso past tussen die twee rassen in. Met Retano versterkt Hazera de markt voor bewaarbare rode uien.
Met de Motion heeft Syngenta een ras dat lang bewaarbaar is. Het ras is volgens Jelle Westerlaken van het bedrijf net commercieel. Het staat op de nieuwe rassenlijst. Syngenta lette op de groeiwijze van de ui in de selectie en veredeling. „Het bollen begint vroeg en de ui bouwt heel rustig de ringen op. Daarom is hij zo hard. In de Flevopolders heb je er al heel vroeg zestigers van.” In het veld zijn wat gele punten in het loof te zien. „Maar in de bewaring is hij wel sexy”, aldus Westerlaken.
De Groot en Slot blijft met een heel breed assortiment op de uienzaadmarkt. De Hy-rassen van de firma behoren tot de meest geteelden in de Benelux. Als marktleider in de uien wil het bedrijf niet achterblijven en in geen enkel segment. In de gele en de rode uien biedt De Groot en Slot uien die sterk en bewaarbaar zijn. Een fusariumtolerante ui als Hysky, een ui met sterke wortels als Hybelle en een vroege als Hybing krijgen gezelschap van nieuwe rassen, die nog niet op de lijst staan. Met Hyway mikt De Groot en Slot op huidvast. De nieuwe Hyfive en Hystore zijn volgens Tom Langenberg van het zaadbedrijf nog heel laat in het bewaarseizoen te verwerken.
Eerste Rijnsburgers van Takii
Met de Novista brengt het zaadbedrijf Takii zijn eerste Rijnsburger uien op de Europese markt. De veredelaars werkten aan uniforme kiem en opkomst en zijn volgens Takii erin geslaagd om 'veel bruikbare uien per hectare' te realiseren. De ui is middenvroeg, heeft sterk loof en een goede kiemrust, aldus Takii. Het ras is nog maar beperkt beschikbaar. Takii verwacht meer rassen te introduceren in de komende jaren.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes