Perspectief voor blauwe lupineteelt in Nederland

Pioniers in de lupineteelt hebben al ervaring opgedaan. Ook verwerkers brengen al wat producten gemaakt uit de zaden van lupine op de markt. Behalve in Nederland is ook in andere Europese landen interesse in de lupine en andere eiwitgewassen als alternatief voor de import van soja en sojaproducten van elders.
Tijdens de themabijeenkomst over eiwitgewassen in Valthermond gisteren ontving Roelof Maarsingh uit Klazienaveen de eerste handleiding voor de lupineteelt uit handen van Udo Prins. Maarsingh was teler van het eerste uur.
Volgens het LBI is er ruimte voor meer productie van lupines, omdat de consument op zoek is naar goede vleesvervangers. De helft van de Nederlandse consumenten eet drie dagen per week geen vlees, stelt het instituut.
Lupine is een vlinderbloemig gewas. Het bindt zelf stikstof uit de lucht en is in staat fosfaat uit de bodem vrij te maken. De teelt past daarom bij lage mestnormen en gewasdiversificatie.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Wiki