'Tijdig leveren pootgoed vroege bestemmingen moeizaam'

Van Hoogen zegt dat de groeiachterstand van de aardappelen dit jaar vooral lastig is als latere rassen geleverd worden op vroege bestemmingen. „Een voorbeeld daarvan zijn de Diamanten die naar Bangladesh gaan. Afnemers daar of in Pakistan willen de poters gewoon in hun pootseizoen hebben. Ze kijken niet of het toevallig wat meer dan normaal regent in Nederland. De leveringen op deze bestemmingen moeten gewoon door. Daarbij komt dat de boten naar Azië en West-Afrika niet iedere dag varen.”
De vraag naar pootgoed komt volgens directeur Peter Ton van Stet Holland goed en bijtijds los. „De organisatie staat op scherp, maar het valt niet mee. Het is puzzelen.” Ton zegt dat de aardappelen die naar de traditioneel vroege bestemmingen voor de lange natte periode gerooid waren. Het betreft ongeveer 10 procent van het Stet Holland-areaal. Meer krapte ontstaat in de partijen die nu en tot eind oktober geleverd moeten worden. „Die partijen zijn bij regen binnengehaald.”
Moederknollen
Voor het afsterven van de moederknollen is een periode met wat vocht en hogere temperaturen gunstig. Ton en Van Hoogen hopen dat de pootaardappelen tijdig voldoende 'rijp' zijn voor vier weken transport in een zeecontainer. Stet Holland probeert in overleg met telers aanvoer op gang te houden en, waar mogelijk, geduld bij de afnemers te vragen.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Fenneke Wiepkema