Cichoreimonitor: naar een hoger rendement per hectare

Bij de cichoreimonitor snijdt het mes aan twee kanten, zegt René Schunselaar, manager agro van Sensus. De inulineproducent wil het rendement van de teelt verbeteren omdat op de wereldmarkt nog steeds sprake is van een groeiende vraag naar inuline. Meer inuline per hectare cichorei kan in deze groeiende vraag voorzien. Tegelijkertijd wordt ook de teler beter van een hoger rendement: hij krijgt meer euro’s voor zijn hectares cichorei.
Naar 10 ton inuline per hectare
De opbrengst staat gemiddeld over de jaren 2010 tot en met 2014 op 7 ton inuline per hectare. De opbrengst kan per jaar natuurlijk sterk wisselen: zo haalden telers in 2011 gemiddeld 7,9 ton, terwijl dat in 2013 ‘slechts’ 6,6 ton was. Het streven is om in 2023 uit te komen op gemiddeld 10 ton.
Een uitdaging, realiseert Schunselaar zich. „Dat betekent een groei van 4 procent per jaar. In de bietenteelt wordt gesproken over 2 procent en daar wordt veel aan gedaan. Wij willen met dubbele snelheid.”
Optimalisatie van de teelt
De cichoreimonitor zet in op drie sporen: betere rassen, teeltinnovaties en teeltoptimalisatie. Rassenvernieuwing is een belangrijk element, maar niet het belangrijkste, zegt Schunselaar. „Natuurlijk, als we samen met de zaadleveranciers om de twee, drie jaar nieuwe rassen beschikbaar krijgen, zal dat zeker leiden tot hogere opbrengsten. Maar daar ligt niet de kern.” Het grootste deel van de rendementsverbetering moet komen uit optimalisatie van de teelt.
Lees het volledige interview in het vakblad Akker dat zaterdag 17 oktober is verschenen