Krimp Europese uienproductie 8 procent

Behr presenteerde zijn Europese oogstverwachtingen op het internationale uiencongres. Hij liet zien dat, ondanks areaalgroei in de meeste uienproducerende landen, de productie lager uitvalt. De productiekrimp is in de West-Europese EU-15 ongeveer 7 procent raamt Behr.
De marktanalist liet zien hoe de eerste handelsweken voor uien verliepen in Nederland. In de weken 27 tot en met 37 kwam de handel trager op gang dan in 2014, maar vanaf week 33 ligt het volume boven vorig jaar. In die weken ligt de export boven de 20.000 ton per week.
Prijzen voor uien in de baal liggen in het eerste deel van het exportseizoen boven het vijfjarig gemiddelde. De laatste weken schommelt de Nederlandse baalprijs rond de 22 euro per 100 kilo.
Rusland
De ogen van uienexporterend Nederland zijn door de boycot van Rusland naar andere gebieden gegaan. Rusland zelf importeert meer uien uit China en Egypte en de productie van eigen bodem groeide in twee jaar van 1,95 naar 2,2 miljoen ton in Rusland. Nederland had een goed alternatief in Brazilië. Dit land nam in 2014-2015 115.000 ton Nederlandse uien af.
Voor het volgende seizoen is de oogstverwachting voor uien in Brazilië beter. Het weer is gunstig geweest en de telers hebben 6 procent meer uien gezaaid, meldt Behr. Voor andere belangrijke uienproducerende en -consumerende landen liggen de verwachtingen minder gunstig. India begint laat met de uienoogst en importeerde al uien uit Egypte vanwege een tekort op de eigen markt. In de VS valt de oogst 5 procent kleiner uit en ook producent Nieuw-Zeeland kan wel eens met een kleiner volume voor de export komen. Daarbij komt dat de markt van Nieuw-Zeelandse uien verschuift van Europa naar Azië.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes