'Kansen voor Nederlandse uienexport in veranderende markt'

Het viel Gunter op tijdens de presentaties van de internationale sprekers op het uiencongres dat Nederland een unieke positie heeft. Wayne Mininger van de Amerikaanse uienorganisatie vertelde dat in zijn land de uienproducenten tegelijk exporteur en teler zijn. „De risico's rusten daar op 30 of 40 bedrijven”, zegt Gunter. „In Nederland verdelen we de risico's over veel meer schouders. Er zijn wel 3.000 telers en handelaren actief op de uienmarkt hier. Deze bedrijven zijn experts in hun schakel van de uienmarkt.”
De Nederlandse uiensector gebruikt het congres om actief de uien te promoten. Gunter stelt dat tijdens de bijeenkomst maandagavond kennis uitgewisseld is en zaken gedaan werd tussen de 100 Nederlandse deelnemers en 30 buitenlandse gasten. De openheid die Nederland naar buitenlandse afnemers heeft over de risico's in de teelt en handel en de manier waarop de Nederlandse keten die aanpakt en zo de kwaliteit borgt, draagt volgens Gunter sterk bij aan de toegang van Nederlandse uien op markten overzee. „Eerlijk zijn en laten zien wat je doet zijn belangrijk. Zonder die aanpak waren de grenzen van Indonesië, Honduras en Panama nooit open gegaan.”
Groei grensoverschrijdende handel
Gunter verwacht dat de handel over grenzen een groter aandeel in de werelduienmarkt gaat krijgen. Nu gaat van de 70 miljoen ton werelduienproductie 6 tot 8 procent over grenzen. Als de wereldproductie en de vraag blijft stijgen groeit de uienproductie naar meer dan 100 miljoen ton in 2050, verwacht Gunter. Daarvan zal ongeveer 10 procent op de internationale markt komen, raamt hij.
Vergroting Nederlandse export
Voor de Nederlandse export is volgens Gunter op termijn plaats voor 2 miljoen ton uien. Gunter verwacht de beste uien voor de export op de kleigronden. De groei in het areaal is volgens hem daar wel beperkt tot ongeveer 30.000 hectare per jaar, 6.000 boven het huidige areaal. „Ik denk dat de opbrengst wel omhoog kan. Nu zitten we op ongeveer 60 ton per hectare, maar 20 jaar geleden was dat 40 ton. We kunnen nog een stap maken. Als elk plantje groot wordt is 135 ton per hectare potentieel mogelijk. Als de uitval door het weer en herbicidegebruik kleiner is dan nu met 60 ton hectareproductie, is een hogere productie realistisch. Daarnaast is inkoop in Duitsland of België mogelijk.”
Uien telen op zand levert volgens Gunter een gemiddeld minder harde en minder bewaarbare ui op, al wil hij niet helemaal zwart-wit stellen dat een zandui niet kan. „Ik zeg zeker niet dat er nooit een goede ui van zand komt of nooit een slechte van de klei. Telers op de klei kunnen zelfs wat leren van het doorzettingsvermogen van de telers op zand. Ik waardeer die inzet. Klei is alleen wel een heel stabiel medium om uien te telen.”
Kennis van containerklimaat
Een ander punt wat Gunter opvalt tijdens het uiencongres zijn de bewaarcondities tijdens het containertransport over zee. Uit de lezing van Thomas Eskesen, vroeger werkzaam bij Maersk, blijkt dat hier heel veel verschillende opvattingen over zijn. „Kunnen we daar niet meer in standaardiseren? Hier is kennisdelen zinvol. Is er een beste instelling voor het klimaat in de container? Wellicht is de kwaliteit tijdens de reis van de uien nog beter te borgen.”

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Holland Onions