Copa: patenten op planteneigenschappen remmen innovatie

CopaCogeca stelt dat patentering de vernieuwing remt en extra kosten met zich meebrengt. Voor eigenschappen die van nature voorkomen in genetische bronnen uit landbouw en natuur vindt de boerenorganisatie patentering niet goed. De organisatie reageerde op het groeiende aantal patenten dat bij de Europese patentenregistratie afgegeven wordt op plantaardige eigenschappen. Recent waren dat nog een patent op een bitterstof in broccoli die kanker kan tegengaan en een patent op een eigenschap in tomaten die voor minder water in de vruchten zorgt.
CopaCogeca zegt dat patenten op planteneigenschappen ver in de keten kunnen doorwerken. Daarbij kunnen veredelaars niet vrij beschikken over gepattenteerde genetica, zoals bij de tot nu toe gebruikelijke kwekersvrijstelling. Ze moeten bij patenten toestemming vragen aan de patenthouder en bij toestemming mogelijk betalen voor het gebruik van een eigenschap die vrij voorkomt in de natuur. CopaCogeca zegt dat boeren zonder de patentenkwestie al voor genoeg grote uitdagingen staan op het gebied van voedsel, klimaat en natuurlijke hulpbronnen.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes