LTO en NAV hadden met Dijksma stevige bestuurder

Belangenbehartigers zeggen bij Dijksma goed te weten wat ze aan haar hebben en dat de beoogde opvolger maar kort de tijd heeft om zich in te werken in Europees landbouwbeleid en belangrijke thema's als mest, gewasbescherming, uitgangsmateriaal en de Brancheorganisatie voor de akkerbouw. LTO-medewerkers prijzen Dijksma voor haar kennis van de plantaardige dossiers. Het geluid bij LTO is 'Je weet wat je hebt' en 'Ze is zelf goed op de hoogte'.
Akkerbouwvakgroep Jaap Haanstra omschrijft Dijksma als iemand 'die van doorpakken weet'. „We verschillen best van mening over punten, maar ze heeft wel verstand van zaken en politiek gevoel. Een nieuwe persoon moet zich weer inwerken. We hebben überhaupt wel wat tegen wisselingen.”
Bij de NAV noemen de bestuurders het vertrek van Dijksma 'spijtig'. Voorzitter Teun de Jong wijst op het moment van de wissel. „Ze is net bezig met de afronding van veel belangrijke dossiers. Daarnaast zitten we vlak voor een voorzitterschap van de Europese landbouwraad. Dan is het kort dag om je in twee maanden in te werken voor de nieuwe bewindspersoon.”
Grote belangen
Volgens De Jong zijn de internationale handelsverdragen zo'n belangrijk actueel dossier. Verder noemt hij de verfijning van het gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). „Daar zitten toch risico's, denk ik”, zegt De Jong, „Sinds we een staatssecretaris van landbouw hebben en geen minister zijn we afgegleden. Er wordt lichtvaardiger met een staatssecretaris omgegaan dan met een minister. Talent wordt weggekocht.”
Haanstra en De Jong noemen als belangrijke punten voor de akkerbouw in de komende maanden het algemeen verbindend verklaren van de brancheorganisatie, een zelfstandige NAK en de bemestingsnormen. „Allemaal lastig én belangrijk”, aldus de NAV-voorzitter. „Ik wil haar opvolger niet diskwalificeren, maar hij begint met een achterstand.” „De voortgang moet erin blijven”, zegt Haanstra. „We zijn volop bezig met die equivalentie in het mineralenbeleid. Een onderwerp als gewasbescherming is altijd aanwezig en straks zetten we de piketpaaltjes al weer voor het zesde actieprogramma mineralen.”
'Dijksma wist prestaties sector op waarde te schatten'
Het vertrek van Dijksma komt op een ongelegen moment, vindt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. “Er ligt bij Economische Zaken een fors aantal stevige dossiers", zegt Maat. "Met markt, inkomen en duurzaamheid van de agrarische productie als overheersende onderwerpen.” Maat benadrukt dat Dijksma kans heeft gezien om internationaal een positie op te bouwen, die de Nederlandse agrosector nog meer erkenning heeft gegeven. “Ze heeft de onderhandelingen over het EU-landbouwbeleid goed gedaan en wist de prestaties van onze sector op waarde te schatten, zie haar inzet in Brussel en op het terrein van bijvoorbeeld nieuwe afzetmarkten en exportbevordering.”

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Ingrid Zieverink