Telers stellen praktische vragen over grasteelt in bouwplan

HarvestaGG houdt deze en volgende week totaal drie bijeenkomsten. De verwerker van gras zoekt rond de 200 telers in een straal van 15 kilometer rondom de Green Goods Farm in Ter Apelkanaal. Daar verwerkt het bedrijf het gras tot eiwitrijk voer, grondstoffen voor de chemische industrie en Bio-LNG, een transportbrandstof waar AB Texel afnemer van wordt. Na raffinage maakt de Green Goods Farm er deze producten van. Het restproduct verwerkt het bedrijf tot compostkorrels, die terug kunnen naar de landbouwpercelen zodat de kringloop rond is.
Op de eerste bijeenkomst voor belangstellenden in Zandberg kregen telers uitleg over hoe het concept werkt. Volgens Snaas is het mogelijk om in drie of vier sneden 14 ton droge stof te produceren per hectare. Zaaien, oogsten en logistiek worden verzorgt door HarvestaGG. Dat bedrijf beoordeelt wanneer het moment goed is voor de oogst en zorgt dat de bezetting bij de verwerking optimaal is. De telers kunnen rekenen met een saldo dat minimaal vergelijkbaar is met dat van tarwe, door het uit handen geven van oogst en logistiek mogelijk wat hoger, zegt Snaas.
Pratylenchus penetrans
Het gras, ontwikkeld door DLF, reduceert het aaltje Pratylenchus penetrans, volgens onderzoek van het HLB. Trichodoriden lijken ook geen probleem volgens HarvestaGG. De wortelmassa die achterblijft, verbetert het organisch stofgehalte van de percelen en volgens HarvestaGG is dat gunstig voor de opbrengst van volgende teelten.
Na de andere twee bijeenkomsten verwacht HarvestaGG een telersgroep te hebben voor 2016. Als er meer telers nodig zijn beslist HarvestaGG of er nog meer bijeenkomsten volgen. Het gras van de deelnemers wordt verwerkt naast de fabriek van Avebe in Ter Apelkanaal. De vergisters gebruiken restwarmte van Avebe. „We gebruiken ook ongeveer 24.000 ton aardappelloof en stroresten van Avebe in de vergisters.”
GLB
Binnen het nieuwe Europese gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) eist de overheid van akkerbouwers dat ze diversifiëren in hun bouwplan. Gras past daarin. In het concept van de Green Goods Farm kan het HarvestaGG gras meetellen als vanggewas in de vergroening. Het is mogelijk dierlijke mest uit te rijden in de teelt, wat boeren als voordeel kunnen zien. „Akkerbouwers in deze regio zijn op zoek naar aanvullingen op hun bouwplan. Daarnaast zien ze voordelen in de bodemkwaliteit, aaltjesbeheersing en meeropbrengst in de nateelt”, aldus Snaas.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jan Cees Vogelaar