Graantenders GASC prijshoudend

De tenders geven een aardig beeld hoe competitief de exporterende landen zijn. Het weerspiegeld ook de verkoopbereidheid van de primaire sector om het graan aan te bieden. Ondanks de grote internationale graanvoorraden in combinatie met lagere mondiale verschepingen ten opzichte van 2014/15, die het ergste zou doen vrezen voor de prijzen, blijven de producenten aarzelend in de verkoop.
Fundamenteel indiceren de graanmarkten een negatieve prijsevolutie. Maar de markten blijven gevoelig voor groeiomstandigheden in casu het klimaat. Rusland en Oekraïne bijvoorbeeld hebben door te weinig neerslag een slechte start gemaakt met de wintertarwe en Australië heeft na de droogte nu teveel neerslag.
VS
Maïs- en sojanoteringen noteerden afgelopen week fors lager na de dramatische publicatie van WASDE waarin de productie in de VS van beide gewassen, meer dan verwacht, naar boven werden bijgesteld.
Ook tarwe ontkwam niet aan de druk mede door een lager exportcijfer. Voor de domestic markt waren de cijfers uitgesproken negatief. De opbrengsten voor maïs ging naar 169.3 bushels per acre, slecht 1.7 bushels onder het record van het vorige seizoen.
Ook de bonen werden geconfronteerd met hogere opbrengsten die op een recordhoogte van 48.3 bushels per hectare uit kwamen. Derhalve stegen de voorraden van beide commoditiy’s in de VS meer dan analisten hadden verwacht.
De tarwevoorraden staan hoger op de balans, maar die worden ingegeven door lagere exportcijfers. De moeizame competitieve export van de Amerikaanse tarwe brengt haar exportprognose op het laagste cijfer sinds het seizoen 1971/72.
Wereldproductie
Mondiaal waren er aan de productiekant van de drie belangrijkste grondstoffen maïs, tarwe en soja minder heftige verschillen met de oktober publicatie. Maar aan de consumptiezijde werd de markt opgeschud door de Chinese cijfers die 12 miljoen ton lager waren dan oktober.
De mondiale eindvoorraden van maïs stegen maar liefst met 23 miljoen ton. In tegenstelling tot maïs waren de ending stocks voor tarwe en soja lager dan oktober respectievelijk 227.3 miljoen ton (-1.2 miljoen ton) en 82.86 miljoen ton (-2.27 miljoen ton) voornamelijk door hogere consumptie.
Tendens tarwenoteringen: lager
Matif tarwe december €179.25 (-€2.25)
Jan Bakker