'Sterk wortelgestel ui is belangrijk voor de toekomst'

Vroegindeweij presenteerde samen met veredelingsexpert Koen van der Voort de ontwikkeling van nieuwe genetica. Tijdens het symposium 'Uienteelt, the next level' gaven beide mannen een kijkje in de 'alliumkeuken' van Bejo/De Groot en Slot.
Met een paar rekenvoorbeelden liet Vroegindeweij het verschil zien in opbrengst tijdens de droge zomer van 2015. Een teler op Walcheren haalde 6 ton meer uien me een ras dat sterke wortels heeft ten opzichte van een ander ras zonder die eigenschap. „Dat scheelt 720 euro per hectare”, zegt Vroegindeweij. In Zuid-Limburg was een vergelijkbaar verschil te zien bij een teler en op Schouwen-Duiveland haalde een teler met een 'gewoon' ras 62 ton en met een sterk wortelende Hypark 77 ton.
Nieuwkomers
Dit jaar zette De Goot en Slot Hybound, Hystore en Red Tide in de markt. „Er komen meerdere rassen aan in 2016 en daarna. Het latere ras Hyfive is heel goed bewaarbaar. Hystore heeft een sterk wortelstel en is geschikt voor de zeer lange bewaring. Hyway is goed op spruitrust en zeer uniform en we komen met een middelvroege rode ui die een mooie huid heeft, een goede opbrengst en die goed bewaarbaar is”, aldus Vroegindeweij.
Resistenties
Volgens Van der Voort zijn belangrijke stappen gezet in resistenties. De Hysky is 'intermediair resistent' tegen fusarium „Het is een eerste in een reeks. Ook andere veredelaars werken aan fusariumresistenties, maar de genetica is beperkt. We zijn nog niet tevreden over het resistentieniveau van de Hysky. Ook in andere landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, hebben telers problemen met fusarium.”
Van der Voort vertelt dat de fusariumresistenties in kortedaguien voorkomen, maar dat dit lastig inkruist in de Rijnsburger uien die we in onze streken telen. Het kan uien opleveren met roze-verkleuring en andere ongewenste eigenschappen. De uienveredeling is een langdurig proces. Het kan volgens Van der Voort wel 12 tot 18 jaar duren om een nieuw ras te maken.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes